5-S Webgids
Media

De geschiedenis en werking van kadastrale kaarten

In de 17e eeuw hebben de Nederlanders kadastrale kaarten uitgevonden. Dat zijn kaarten, vaak een soort plattegrond, die de grenzen van een bepaald stuk grond weergeven. Dit kan een pand, een stuk weiland, een perceel of iets anders zijn wat iemand in zijn bezit heeft. Op deze kaarten staan de maten van een bepaald stuk grond. Deze kadastrale kaarten worden dus voor de maatvoering grondgebruikt. De verhoudingen zijn daar ook duidelijk op te zien. Deze kaarten zijn vroeger ontworpen voor de overheid. Zij maakten er toen gebruik van bij het innen van belastingen.  

 

Belasting innen met behulp van kaarten 

De kadastrale kaarten geven dus de grenzen aan van iemands eigendom wat betreft land of bepaalde percelen. Dit vonden ze in de 17e eeuw wel handig, omdat ze zo konden bepalen hoeveel belasting de landeigenaren moesten betalen. Het bedrag van de belasting hing af van de grootte van het stuk grond. Als je dit weergeeft in een kadastrale kaart, kan je dus gemakkelijk zien wat de verhoudingen zijn en welke landeigenaar meer moet betalen dan de ander. De landen om Nederland vonden kadastrale kaarten ook een handige manier om belasting mee te innen. Na een tijdje had deze uitvinding zich over heel Europa verspreid.  

 

Ook handig voor privégebruik 

Op een gegeven moment heeft de kadastrale kaart de hele wereld bereikt. Niet alleen voor het innen van belasting is een maten kaart handig. De relevante maten van een bepaalde ruimte of een object, die berekend en bepaald zijn, zijn ook handig voor andere banen naast de overheid. Denk bijvoorbeeld aan een aannemer die wilt weten hoe groot een bepaald perceel is. Dit kan met behulp van een kadastrale kaart. Wil je weten hoe groot een bepaalde ruimte van een huis of van een pand is dan kunnen interieurdesigners gebruik maken van deze kaarten. Niet alleen een grote organisatie heeft wat aan deze kaarten, ze zijn voor veel mensen handig.  

 

Snelle toegang en geupdate kaarten 

In de zeventiende eeuw, toen de kadastrale kaarten voor het eerst werden gebruikt, werden ze met de hand gemaakt. Als je ze wilde bekijken moest je naar de fysieke opslagplaats of naar een bepaald archief toe. Tegenwoordig gaat er een hele hoop online, dus ook het maken en opslaan van kadastrale kaarten. Dit is omdat hier bepaalde voordelen aan zitten. Online hebben mensen gemakkelijker toegang tot deze kaarten, waardoor je niet meer gebonden bent aan een bepaalde plek. Daarnaast gaat het aanpassen en bewerken van de kaarten zelf ook gemakkelijker. Je kunt de kaarten gemakkelijker updaten of extra data toevoegen aan de kaarten.  

https://kadastralekaart.com/producten/kadastrale-kaart-met-maatvoering