5-S Webgids
Image default
Financieel

Waar kun je het beste aandelen kopen?

Wat is een broker?

Een broker is een persoon of bedrijf dat optreedt als tussenpersoon tussen een belegger en de effectenbeurs. Omdat effectenbeurzen alleen orders accepteren van individuen of bedrijven die lid zijn van die beurs, hebben individuele handelaren en beleggers de diensten van beursleden nodig. Brokers bieden die service en worden op verschillende manieren gecompenseerd, vaak door middel van commissies, vergoedingen of door te worden betaald door de beurs zelf.

Waarom heb je een broker nodig?

Om investeringen te doen, zoals het kopen of verkopen van aandelen, heb je een account bij een broker nodig. Brokers kunnen de transacties zorgen dat de transacties die jij doet daadwerkelijk worden geplaats op de beurs.

Je hebt veel verschillende brokers, die ook verschillende kwaliteiten hebben. Het is dus verstandig om bij jezelf na te gaan waar je precies naar opzoek bent. Wanneer je dit hebt gedaan kun je broker vinden die het beste bij je past. Zo zijn sommige beleggers op zoek naar een broker een broker die veel services aanbieden, terwijl andere beleggers de broker kiezen met de laagste transactiekosten.

Wat zijn de kosten van een broker?

Brokers brengen over het algemeen per transactie kosten in rekening, waarbij de kosten variëren op basis van het niveau of de service die door de broker wordt aangeboden. Discount brokers bieden één simpele service en daarvoor rekenen ze een laag tarief. Full-service brokers, brengen hogere kosten in rekening aangezien ze de kosten van de services in de transactiekosten verwerken.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat de meeste effectenrekeningen een minimum openingssaldo hebben, vaak van rond de €50. 

Het is altijd belangrijk dat je alle kosten van een broker begrijpt, maar dit is niet makkelijk. Veel brokers brengen namelijk op een verborgen manier transactiekosten in rekening. Gelukkig zijn een er een aantal websites die alle kosten van brokers onderzocht hebben. Zo heb ik zelf bijvoorbeeld via deze website gekeken wat de kosten van Nederlandse brokers zijn.  

Hoe een beleggingsmakelaar te vinden?

Zoals we al hebben gezegd bestaan er veel verschillende soorten brokers. Hoewel het aanbod aan brokers misschien overweldigend lijkt, geeft het je wel de mogelijkheid om de broker te kiezen die aanbiedt waar je naar opzoek bent. 

Dus nogmaals, zoek uit wat voor soort beleggingen je wilt doen, hoeveel je maximaal wilt betalen en welk type broker je nodig hebt. Vervolgens kun je jouw voorkeuren vergelijken met het aanbod van verschillende brokers.

Goede vragen die je jezelf kunt stellen zijn:

Wil je een full-service broker of een discountbroker? Wil je hulp of advies krijgen bij het beleggen, of ben je iemand die zelfstandig veel transacties uitvoert. Als dit laatste het geval is, zoek dan een broker die lage transactiekosten in rekening brengt. 

Wil je beleggen in aandelen, obligaties, opties, beleggingsfondsen, ETF’s of een mix? Zorg ervoor dat de door jouw gekozen makelaar dit soort effecten aanbiedt. Houd ook rekening met de beschikbaarheid van online, mobiele of telefonische transacties, rekeningminima, maandelijkse of jaarlijkse kosten en hoe je het geld van je beleggingsrekening kan uitbetalen.

Hoe heb ik zelf een goede broker gevonden?

Ik werd zelf een beetje overweldigd door het aanbod van brokers, daarom besloot ik om op de te zoeken wat goede brokers zijn. Uiteindelijk vond ik een artikel met de top 5 brokers van Nederland, dit artikel heeft mij heel erg geholpen doordat ik duidelijk kon lezen wat goede brokers zijn en wat voor brokers dit zijn.

Ik kwam tot de conclusie dat DEGIRO de beste broker voor mij was. Voor dat ik besloot om een account bij DEGIRO aan te maken, heb ik nog wel deze review gelezen.

DEGIRO lijkt mij een betrouwbare broker waar ik niet te veel transactiekosten hoef te betalen. Dit laatste vind ik ook een groot voordeel, aangezien ik niet wil dat de kosten mijn nettorendement verlagen. Ik hoef ook niet persé een broker te hebben met veel services, aangezien ik enkel in ETF’s beleg die ik voor de lange termijn wil laten staan.

Conclusie

Het hebben van een goede broker is een cruciaal onderdeel van beleggen. Je hebt er één nodig om jouw transacties op de aandelenmarkt uit te kunnen voeren. Als beleggen nieuw voor je is, wil je misschien beginnen met beleggen bij een full-service broker die jou kan helpen bij het beleggen. Als je eenmaal denkt dat je het onder de knie hebt, is een discountbroker misschien logischer, zodat je geld kunt besparen op makelaarskosten. Daarnaast is het altijd belangrijk dat je goed onderzocht of een broker daadwerkelijk betrouwbaar en goedkoop is. De makkelijkste manier om dit uit te zoeken, is door middel van websites die dit voor jou uitgezocht hebben.