5-S Webgids
Auto’s en Motoren

De race carrière van Max Verstappen

Max is bijna niet meer weg te denken uit de Formule 1. En dat te bedenken dat hij net 6 jaar in de sport zit. Met zijn debuut voor toenmalig Toro Rosso (nu Alpha Tauri) in 2015 in Australië zette hij gelijk een aantal records door als jongste coureur punten te halen en jongste Nederlander punten te scoren in het kampioenschap. Dat seizoen was hij alleen nog niet als hoogste Nederlander geëindigd in het kampioenschap. Vader Jos was in het seizoen van 1994 10e geëindigd.

 

Karten

Net als vele F1 coureurs begon Max bij het karten samen met zijn vader. Op zevenjarige leeftijd deed hij mee in de Miniklasse van het Belgisch kampioenschap in 2005. Het jaar daarna werd hij in dezelfde klasse kampioen door alle 21 races te winnen. Dat jaar daarna werd hij ook kampioen in de klasse daarboven, de Rotax Mini Klasse. De jaren daarna veranderde er niet veel voor de jonge Nederlander. Hij won kampioenschap na kampioenschap.

 

Formule 3

In 2014 maakte Verstappen zijn Formule 3 debuut voor Van Amersfoort Racing. Dat seizoen won hij 8 races. Op het circuit van Spa-Francorchamps werd hij de eerste coureur die in één weekend drie races won. Het weekend daarna op de Norisring in Duitsland lukte het hem weer om alle drie de races in één weekend te winnen.

 

Formule 1

Op 18 augustus 2014 werd het nieuws officieel gemaakt dat Verstappen deel uit zo gaan maken van  het Red Bull Junior Team. Een week na de bekendmaking maakte Max zijn eerste meters in een Formule 1-auto op de Rockingham Motor Speedway in Engeland. Op 10 september reed hij bijna 400 kilometer op de Adria International Raceway om zich te kwalificeren voor een superlicentie. Tijdens de GP van Japan van dat jaar mocht hij ook gelijk zijn eerste meters maken tijdens de eerste vrije training. Hij was toen net drie dagen 17 jaar oud.

 

Het seizoen daarna maakte hij dan zijn officiële debuut tijdens de Grand Prix van Australië. Hij mocht vanaf plek 9 starten, maar helaas kon hij de race niet afmaken door motorproblemen. Het weekend in Maleisië maakte hij wel de race af door zevende te finishen en werd daarmee de jongste coureur die punten voor het wereldkampioenschap scoorde. Dat seizoen behaalde hij ook twee vierde plaatsen in Hongarije en de Verenigde Staten.

 

Halverwege het seizoen van 2016 werd bekend gemaakt dat Max de plek van Kvyat zo overnemen bij het grote Red Bull tijdens de GP van Spanje. En we weten natuurlijk allemaal wat er toen gebeurde. Het zou zijn eerste overwinning zijn van de tot nu toe 11 en 45 podiums.

Voor alle nieuws over Verstappen en de Formule 1 kun je terecht op GPToday.net.

 

Gerelateerde artikelen

Hoe herken je een goede rijschool en een slechte rijschool?

4 handige tips om je camper te verkopen

De beste tips voor reizen naar Caribisch Nederland