5-S Webgids
Image default
Auto’s en Motoren

De voordelen van een elektrische auto

Nu de gasprijzen zo omhoogschieten, denken veel mensen na over hun auto. Heeft het nog wel zin om mijn benzine/diesel auto te houden? Is het niet slimmer om over te stappen naar een elektrische auto? De elektrische auto wordt dan ook steeds populairder. Dit zorgt ervoor dat er steeds meer plekken komen om je auto op te laden en dat er steeds meer verschillende merken elektrische auto’s uitbrengen. In deze blog lees je verschillende voordelen van het hebben van een elektrische auto.

Elektrische auto’s zijn meestal goedkoper

De aanschafprijs van een elektrische auto is op dit moment vaak meer dan een brandstof auto, maar door de jaren heen zijn elektrische auto’s vaak goedkoper. Zeker met de huidige gasprijzen is energie meestal goedkoper, helemaal als je zonnepanelen op je huis hebt liggen. De meest goedkope optie is altijd om je auto thuis op te laden: bij een speciaal laadstation is het vaak duurder. Plus, het is natuurlijk superfijn om iedere ochtend in een volledig opgeladen auto te kunnen stappen en niet nog even langs het tankstation te hoeven rijden.

Daarnaast hoef je voor een elektrische auto tot 2025 geen wegenbelasting te betalen, heeft je auto vaak minder onderhoud nodig en betaal je minder bijstelling. Voor bedrijven zitten er ook fiscale voordelen aan het kopen van een elektrische auto. Als je deze dingen bij elkaar optelt, ben je vaak minder geld kwijt dan voor een brandstof auto.

Elektrische auto’s hebben minder onderhoud nodig

Doordat een elektrische auto geen motor heeft, zitten er veel minder bewegende onderdelen in de auto. Hierdoor slijt de auto veel minder snel: bewegende dingen komen tegen elkaar aan en slijten daardoor sneller dan onderdelen die stilstaan. Bewegende onderdelen moeten dus vaker vervangen worden, waardoor je bij een elektrische auto minder onderdelen hoeft te vervangen. Het kan wel zijn dat je bijvoorbeeld je auto accu moet vervangen, maar dan kan je elektrische auto weer een aantal jaar vooruit.

Elektrische auto’s zijn beter voor het milieu

De grootste reden dat veel mensen vinden dat iedereen naar een elektrische auto moet overstappen, is natuurlijk omdat ze beter zijn voor het milieu dan brandstof auto’s. Bij een brandstof auto komt er veel CO2 en fijnstof vrij, terwijl elektrische auto’s tijdens het rijden geen verkeerde stoffen uitstoten. Alleen het opwekken van energie zorgt voor uitstoot, maar dat kan je oplossen door groene energie te gebruiken door bijvoorbeeld zonnepanelen op je huis te plaatsen.

Elektrische auto’s zijn meestal veiliger

Er zijn een aantal redenen waarom brandstof auto’s vaak minder veilig zijn dan elektrische auto’s. Elektrische auto’s hebben meestal een laag zwaartepunt, doordat de accu in de bodem van de auto verwerkt is. Dit zorgt ervoor dat elektrische auto’s minder snel gaan rollen of omvallen als er een ongeluk gebeurt. Tijdens een ongeluk wordt de accu van een elektrische auto automatisch heel snel uitgezet, waardoor je minder snel brand of kortsluiting kan krijgen. Daarnaast is een regulier motorblok vaak een stuk zwaarder dan een elektromotor.