5-S Webgids
Image default
Wijn

Dragen wijnglazen echt iets bij aan de wijn?

Wijnglazen kan je kopen voor een paar euro bij de Action. Maar als je online kijkt of in een chique winkel dan verkopen ze ook wijnglazen van € 20 tot € 100. Maakt een glas van € 100 nu echt een verschil met € 2 bij de Action? Dit is een vraag die mensen zich weleens afvragen. Dit kunnen we ons goed voorstellen want er zit wel een verschil in de prijzen. Als je gewoon een standaard huiswijntje drinkt zal je misschien weinig verschil merken. Maar bij de wat duurdere wijnsoorten ga je zeker wel een verschil merken met een goed glas. Dit heeft met een aantal punten te maken die we hieronder gaan benoemen.

Materiaal waar de wijnglazen uit gemaakt zijn

 

Als je een wijnglas bij de Action aanschaft dan is deze gemaakt van goedkoop simpel glas. Er is niets bijzonders aan. Ga je voor een duurder glas, dan kom je al snel uit bij kristalglas. Kristalglas heeft absoluut effect op de wijn. Het glas zorgt ervoor dat je wijn beter op de juiste serveertemperatuur blijft. Maar het zorgt er ook voor dat er geen geurtjes uit de omgeving in je wijn terecht komt. Bij goedkoop glas dringt dit al snel door in de wijn. Daarbij kan de kleur van een goedkoop wijnglas minder transparant zijn. Je zicht heeft absoluut invloed op de smaak van de wijn. Bij kristalglas is je glas 100% transparant.

Zicht bepaalt je smaakvermogen

 

Als je wijn gaat proeven maak je gebruik van een aantal zintuigen. Je zicht hoort hierbij. Een mooi wijnglas kan ervoor zorgen dat je het idee hebt dat je een hele dure wijn proeft. Sterker nog bij wijnhuizen hebben ze in het verleden verschillende proeven gehouden. Ze serveerde goedkope wijn en dure wijn. De dure wijn ging in een goedkoop wijnglas en de goedkope in een luxe wijnglas. De goedkope wijn werd bestempelt als een kwaliteitswijn. Dit laat duidelijk zien dat je zicht voor een groot deel je smaak bepaalt.

Wijnglazen geven geen smaak af

 

Heb je weleens uit van die goedkope plastic bekertjes wijn gedronken? De kans is groot dat het nergens naar smaakte of juist smaak afgeeft. Bij goedkope wijnglazen loop je het risico dat er een chemische stof wordt uitgescheiden. Deze beïnvloed de smaak van de wijn. Bij kristalglas loop je dit risico niet.

Vorm van het glas helpt bij de ontwikkeling

 

Bij de Action kan je vaak terecht voor één standaard vorm wijnglas. Terwijl je in het dure segment nieuwe vormen tegenkomt. Deze dragen echt bij aan de ontwikkeling van je wijn. Ze zorgen ervoor dat je wijn echt op smaak gebracht wordt. Dit is een groot verschil met de goedkope wijnglazen. Het is zelfs mogelijk om een passend glas bij bepaalde druivensoorten uit te zoeken voor een extra stukje beleving. Wijn drinken uit een duurder wijnglas zorgt simpelweg voor een stukje extra beleving. Hierbij hoef je niet eens voor het allerduurste segment te gaan. Kristalglas van € 15 kan al een groot verschil maken op een Action glas.

   

https://www.rode-wijnglazenshop.nl/