5-S Webgids
Gezondheid

Onze gouden tips om beter te kunnen slapen

Heb jij enig idee waarom 63% niet tevreden zijn over hun nachtrust? Dat ze aangeven beter te willen slapen

Slaap heeft ieder mens nodig om de rest van de dag voldoende te kunnen presteren. En toch moeten we ook werken, goed presteren, nóg meer werken, want anders kunnen we de huur, hypotheek en zorgverzekering en nog veel andere zaken niet betalen. Wij leven in een maatschappij waar enorm veel druk wordt gezet op een individu. Daarnaast hebben we ook nog een huishouden en gezin dat verzorgd moet worden en misschien ook wel kinderen die naar school moeten worden gebracht en vervolgens thuis komen met een hele berg huiswerk. Allemaal factoren die ervoor zorgen dat wij maar door en door gaan. Het stressgehalte blijft hoog en de uurtjes die overblijven voor een goede nachtrust worden steeds minder.

Gevolgen door onvoldoende slaap

Het is al bewezen dat onvoldoende slaap kan resulteren in gedragsproblematiek en functioneren op cognitief gebied. Nadelig dus voor die prestatiedrang op school en het werk. Daarnaast is het ook wetenschappelijk bewezen dat een slechte nachtrust de kans vergroot op depressie, chronische vermoeidheid, burn-out, obesitas, dementie, diabetes, kanker en zelfs een beroerte!

Beter slapen

Het lichaam en de hersenen herstellen zich alleen op het moment dat ze in een diepe slaap zitten, ook wel de diepe slaapfase en de REM-fase genoemd. Om beter te slapen is het van enorm belangrijk dat het lichaam een gevoel van veiligheid maar bovenal ook rust ervaart, voordat het in een diepe rustige slaap kan vallen. Hoe krijgen wij ons lichaam voor het slapen gaan in zo’n rustige toestand zodat we beter kunnen slapen in deze drukke maatschappij? Daar is toch nauwelijks tijd voor?

Effecten van een verzwaringsdeken op de slaap

Heb je al eens gehoord van de webwinkel SensoLife? Heb jij absoluut geen tijd voor een rustig avondritueel, of ben je juist zo bomvol met energie in de avond dat je echt iets meer nodig hebt dan alleen wat fysieke beweging door de dag heen? Heb je al eens gehoord van een verzwaringsdeken en een verzwaringskussen? Dit zijn producten met extra toegevoegd gewicht. Ze hebben een positief effect op het in- en doorslapen. Door het gewicht van deze producten wordt er druk uitgeoefend op de dieper gelegen sensoren in je lichaam, zoals je spieren, pezen en gewrichten. Wanneer hier druk op wordt uitgeoefend wordt er een seintje gegeven aan je hersenen dat de omgeving veilig is en je lichaam in rust kan verkeren.

 

SensoLife voor een betere nachtrust

Met SensoLife kan je zelf een verzwaringsdeken samenstellen die perfect past in jou eigen of bijvoorbeeld jouw kind zijn slaapkamer, wat het slapen net weer een stukje beter maakt. SensoLife biedt verzwaringsdekens, verzwaringsvesten, verzwaringskussens en verzwaarde slaapzakken aan op maat. Samen wordt gekeken naar het ideale gewicht van de verzwaring, dat passend is bij de gebruiker. Ook is er keuze uit verschillende kleuren en maten.

 

Vijf gouden tips voor een betere nachtrust

  1. Zorg voor een vast slaapritme. Het is best makkelijk. Zoek voor jezelf uit hoeveel uur slaap jij nodig hebt om de dag erna goed te kunnen functioneren. Zorg daarnaast ook dat je op een vast tijdstip naar bed gaat, maar ook op een vast tijdstip op staat. Dat is het beste voor jouw lichaam.
  2. Wees er zeker van dat je lichaam en geest voldoende rust ervaren voordat je je ogen dichtdoet. Bouw een rustig avondritueel op voor jezelf, zowel mentaal als fysiek. Begin hier ruim een uur voor het slapen mee. Neem bijvoorbeeld een douche, lees een boek, demp de lichten en gun je lichaam diepe druk met bijvoorbeeld een verzwaringsdeken of verzwaringskussen.
  3. Let op wat je allemaal binnenkrijgt. Als jij in een diepe slaap wilt belanden, dan zou ik de cafeïne en alcohol maar beter aan de kant schuiven. 68% geeft aan alcohol te nuttigen tijdens de avonduren. Zowel koffie als alcohol heeft negatieve gevolgen voor de slaap. Door de cafeïne kom je moeilijk in slaap en door de alcohol blijf je hangen in een lichte slaap, waardoor je lichaam niet tot rust komt. Daarnaast is het ook belangrijk dat je geen zware maaltijden eet voor het slapen gaan.
  4. Wie weet geniet jij hier wel heel erg van. Zorg dat je genoeg activiteit krijgt gedurende de dag. Gun je geest en lichaam enkele momenten in de frisse lucht en zorg dat je voldoende fysiek beweegt. Hierdoor heeft het lichaam aan het eind van de dag een voldaan gevoel waardoor je makkelijker in slaap valt.
  5. Niet de meest makkelijke, maar…geen beeldscherm voordat je gaat slapen. Wist je dat ruim vier op de vijf mensen beeldschermen meenemen naar bed? Dat is niet verstandig. Deze beeldschermen verhogen namelijk je hersenactiviteit, terwijl je juist je hersenactiviteit omlaag wilt halen om beter te kunnen slapen. Zorg dat je minimaal een uur voor het slapen gaan geen beeldschermen gebruikt en verwijder deze het beste ook uit de slaapkamer, zodat je niet in de verleiding komt.

Ben jij er klaar voor om beter te kunnen slapen?

https://www.sensolife.nl/c-4632493/verzwaringsvesten/

Gerelateerde artikelen

Massage in Bussum: specialisten

Waar een tandartsstoel kopen?

Dé kaakfysiotherapie specialist in omgeving Nijmegen