5-S Webgids
Image default
Sport

Personal trainer worden: hoe & waarom?

Het Werk van een Personal Trainer

Je ziet het steeds vaker “iemand die traint met een personal trainer” maar waarom? En wat is een personal trainer nou precies? Wat doet hij of zij? En hoe wordt je het? In dit artikel ga ik er dieper op in, en beantwoord ik alle vragen die je hierboven hebt kunnen lezen. Ik hoop dat dit artikel je verder op weg helpt indien je zelf ook één van deze vragen hebt.

Waarom een Personal Trainer worden?

Tegenwoordig zijn steeds meer mensen bezig met bewust leven. Helemaal in de tijden van corona willen mensen fitter worden en blijven. Ook missen mensen een stukje persoonlijke aandacht in deze tijden vanwege alle maatregelen. Wanneer mensen dus beginnen met sporten kiezen zij steeds vaker voor het sporten met een personal trainer. Er is dus voldoende werk, en daarnaast ben jij zelf ook altijd gezond bezig tijdens je werk, sporten en geld verdienen? Kan het nog beter? Personal trainer worden is dus helemaal niet zo’n gek idee.

Wat doet een Personal Trainer?

Wanneer je lid bent van een sportschool is er in de meeste gevallen een fitnessinstructeur aanwezig. Hij of zij helpt jou bij het trainen. Zo kan hij of zij een schema voor jou maken waarin staat welke apparaten je moet gebruiken, en hoeveel setjes en reps je moet doen per apparaat. Ook laat de fitnessinstructeur zien hoe de apparaten werken en welke houding je moet aannemen om blessures te voorkomen. Een personal trainer doet hetzelfde maar biedt zoals de naam het al zegt ook meer persoonlijke aandacht. Zo kun je bijvoorbeeld met hem of haar contact onderhouden per telefoon en e-mail over de voortgang van je fitnessplan, maar ook kan een personal trainer een voedingsschema voor jou maken en je eventueel advies geven over stress en slaap.

Waarom Trainen met een Personal Trainer?

Wanneer je traint zonder een personal trainer kun je op sommige momenten de drive verliezen. Het wordt een ritme en vaak is het niet zien van resultaat de reden van afhaken, of in een erger geval een blessure door verkeerd gebruik van de apparatuur. Met een personal trainer verklein je die kans, de persoonlijke aandacht geeft jou een houvast. Hij of zij motiveert jou om te vechten voor je doel, bijvoorbeeld afvallen, aankomen of gespierd worden. Dit kan zijn door resultaten te tonen die jij zelf niet ziet, en door je aan te spreken op slechte gewoontes. Het zien van resultaat is voor jezelf vaak lastig, omdat jij jezelf iedere dag in de spiegel ziet. Door het goede advies is de kans op blessures ook een stuk minder.

Hoe wordt je een Personal Trainer?

Eigenlijk kan iedereen zich bij de KVK laten inschrijven als personal trainer. Maar stel dat je dat zou doen zonder een diploma? Dan neemt toch niemand jou serieus? Het is daarom wel degelijk belangrijk om je te verdiepen en papieren te behalen die aantonen dat jij verstand hebt van het vakgebied. Want juist als personal trainer is serieus genomen worden een sleutelfactor, anders gaat het jou bijna niet lukken om mensen te motiveren, daarnaast wil jij ook niet verantwoordelijk zijn voor blessures van andere.

Fitnesstrainer A en B

Begin met het behalen van fitnesstrainer A. Met dit diploma kun je aan de slag in een sportschool als instructeur. Met de opleiding fitnesstrainer B ga jij dieper in op de materie en kun jij na het behalen van het diploma beginnen met één op één training.

Klein beginnen

Wanneer je begint als personal trainer raad ik jou aan om klein te beginnen. Begin met het trainen van maximaal 3 personen, zo bewaar je het overzicht en kun je rustig wennen aan je nieuwe werk en verminder je de kans op het maken van fouten.

Zorg goed voor jezelf

Als personal trainer ben jij natuurlijk het visitekaartje. Zorg dat je lichaam er goed en gezond uitziet, zo krijgen mensen sneller vertrouwen in jou en zal jouw klantenkring sneller groeien. Zorg er voor dat je lekker in je vel zit.

https://www.sport-people.nl/