5-S Webgids
Image default
Auto’s en Motoren

Stichting Emission Claim Verleent Bijstand aan Bezitters van Sjoemeldiesels

In Nederland kunnen dieselrijders nu mogelijk een schadevergoeding tot € 10.000 krijgen, door de inzet van de Stichting Emission Claim. Deze Stichting werkt voor de Nederlanders die tussen 2009 en 2019 een dieselauto van bepaalde merken bezaten en het slachtoffer zijn geworden van de zogenoemde ‘sjoemelsoftware’. Deze software maakt dat dieselauto’s feitelijk meer uitstoten dan wat officieel is vastgelegd.

Dieselgate, de benaming voor het schandaal rond de sjoemelsoftware, heeft het beeld van de automarkt significant veranderd. Autofabrikanten hebben de testresultaten vervalst om aan de emissie-eisen te voldoen, terwijl hun auto’s in werkelijkheid veel meer schadelijke stoffen uitstoten. Deze vervalsing heeft geleid tot een waardevermindering van dieselauto’s en heeft consumenten ertoe verleid meer te betalen dan gerechtvaardigd was. De Stichting Emissie Claim heeft als doel deze kopers een vergoeding te bieden die gelijkstaat aan 20% van de aankoopprijs van hun voertuig.

Om in aanmerking te komen voor vergoeding, moeten bepaalde criteria worden nageleefd. De betreffende dieselauto moet zijn vervaardigd tussen september 2009 en september 2019, en moet een van specifieke merken zijn, zoals Renault, Mercedes en Stellantis (Peugeot, Dieselclaim Opel, Citroën, DS). Onderzoek van de Stichting Emission Claim heeft aangetoond dat deze merken hun voertuigsoftware hebben vervalst om aan emissiestandaarden te voldoen, maar dat de auto’s in de praktijk illegale en excessieve stikstofhoeveelheden uitstoten onder de meeste rijomstandigheden.

De gevolgen van deze oplichting zijn niet enkel financieel van aard. De verhoogde stikstofoxide-uitstoot door dieselauto’s heeft ook geleid tot milieuschade en mogelijke gezondheidsschade. Bovendien is het consumentenvertrouwen in de automerken ernstig aangetast.

Als een non-profitorganisatie streeft de Stichting Emission Claim ernaar om de slachtoffers van de sjoemelsoftware-fraude te assisteren bij het verkrijgen van een schadevergoeding. Ze willen de autofabrikanten die hun klanten hebben bedrogen en het milieu hebben benadeeld ter verantwoording roepen.