5-S Webgids
Image default
Woningen

Cilindersloten vervangen in Weesp

Het kan zijn dat uw cilinderslot kapot gaat. Dan moet deze vervangen worden. Nu kun je natuurlijk het hele slot vervangen, maar volgens slotenmaker Weesp is dit niet altijd nodig. U kunt dan ook geld besparen door alleen de cilinder te vervangen. Maar hoe moet dat dan in Weesp?

Ten eerste moet er onderscheid worden gemaakt tussen sloten met vaste- en sloten met losse cilinders. Een slot met een vaste cilinder moet namelijk in zijn geheel worden vervangen, omdat de cilinder – je raadt het al – vast zit. Bij een slot met een losse cilinder kun je wel alleen de cilinder vervangen. Dan moet er ook nog onderscheid worden gemaakt tussen oplegsloten en insteeksloten. Het vervangen van de cilinders gaat namelijk niet op dezelfde manier.

Het vervangen van een cilinder in een oplegslot

Als eerst moet je alle schroeven aan de zijkant en aan de binnenkant van de deur. Dan kan de slotkast eraf gehaald worden. Nu zie je de cilinder. Je kunt de cilinderplaat losschroeven en de cilinder eruit halen, met de sierring. Kijk nu of de nieuwe sierring past in het gat van de oude. Als dat niet het geval is, moet je nog wat hout weg beitelen. Doe nu de cilinder met de sierring door het gat. De cilinderplaat kun je vastschroeven. Schuif nu de slotkast over de cilinderlip heen. Indien nodig kort je deze in. Nu kun je de slotkast terugzetten en alle schroeven er weer in draaien.

Het vervangen van een cilinder in een insteekslot

Draai als eerst het slot open. Haal alle anti-inbraakbeveiliging van het slot (als je dit hebt). Haal nu de bout uit de zijkant van de deur. Nu kun je de cilinder uit het slot drukken. Schuif de nieuwe cilinder in het gat. Draai de bout weer in de deur en zet alle inbraakbeveiliging weer terug.