5-S Webgids
Woning en Tuin

De beste soorten haardhout: Alles wat je moet weten

Het kiezen van het beste haardhout is essentieel voor het verkrijgen van de meeste warmte en plezier van je openhaard of houtkachel. In deze blogpost bespreken we de verschillende soorten haardhout en waar je op moet letten bij het kiezen van de beste soort voor jou. We zullen ook tips geven over hoe je brandhout op de juiste manier kunt opslaan, zodat het zo lang mogelijk meegaat.

De verschillende soorten haardhout

Er zijn twee hoofdsoorten haardhout, namelijk hardhout en zachthout. Loofhout, zoals eik en esdoorn, is dichter en brandt daarom langer en heter dan zachthout. Naaldhout, zoals dennenhout en cederhout, is minder dicht en brandt sneller op.

Hoe kies je het juiste haardhout

Bij het kiezen van haardhout is het belangrijk om het volgende in overweging te nemen:

  • De dichtheid van het hout: de dichtheid van het hout is belangrijk omdat het bepaalt hoe lang het brandt, en hoe heet het brandt.

  • Het vochtgehalte van het hout: brandhout moet goed doorgewinterd zijn, dat wil zeggen dat het gekapt is en minstens zes maanden heeft kunnen drogen. Anders zal het veel rook produceren en niet zo heet of lang branden.

  • De grootte van het hout: brandhout moet worden gesneden in stukken van ongeveer 18 cm lang en niet meer dan 6 cm in diameter. De reden hiervoor is dat kortere stammen veel makkelijker te hanteren zijn dan langere stammen.

Hoe sla je haardhout veilig op

Nu we de verschillende soorten haardhout hebben besproken en waar je op moet letten, laten we het eens hebben over hoe je brandhout goed kunt opslaan. Brandhout moet altijd op een droge plaats worden opgeslagen. Als het brandhout te nat is, zal het niet zo efficiënt branden. De beste manier om brandhout op te slaan is in een brandhout schuur of onder een zeil. Als je brandhout binnenshuis opslaat, zorg er dan voor dat het niet op de grond ligt en niet tegen de muur, zodat de lucht eromheen kan circuleren.

Waarom je nooit je eigen haardhout moet verzamelen

Veel mensen denken duurzaam bezig te zijn en geld te besparen als ze zelf hun haardhout bij elkaar sprokkelen in plaats van het te kopen, maar niets is minder waar. Het kan gevaarlijk zijn om brandhout in het wild te verzamelen, omdat je gebeten kunt worden door een slang of spin. Bovendien wordt brandhout vaak gevonden in gebieden die zijn besproeid met pesticiden of onkruidverdelgers, die schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid.

Haardhout kopen bij een gerenommeerde bron is altijd de beste optie. Niet alleen ben je er zeker van dat je hout van goede kwaliteit krijgt, maar het steunt ook lokale bedrijven. Dus, daar heb je het! Alles wat je moet weten over haardhout. We hopen dat deze blogpost nuttig is geweest en dat je nu in staat zult zijn om het beste brandhout voor jouw behoeften te kiezen. Bedankt voor het lezen!