5-S Webgids
Image default
Marketing

De kracht van Alt-tekst in je marketingstrategie

Als marketeer wil je het beste uit je online marketing strategie halen. Je hebt vast iemand gehoord over alt-text of alt-tekst. Maar wat is alt-tekst precies en welke effecten heeft het op jouw marketingstrategie? In dit artikel leggen we alles uit wat je moet weten over alt-tekst en hoe je het optimaal kunt inzetten voor jouw bedrijf.

Alt-tekst, of alternatieve tekst in het Nederlands, is een beschrijvende tekst die aan afbeeldingen wordt toegevoegd om deze toegankelijker te maken voor mensen met visuele beperkingen. De alt-tekst beschrijft wat er te zien is op de afbeelding, wat belangrijk is voor doven, slechtzienden en zoekmachines zoals Google.

De toegevoegde waarde van alt-tekst voor jouw marketingstrategie is voornamelijk dat het de toegankelijkheid van jouw website vergroot. Een goed geschreven alt-tekst is ook een sterke signalering voor zoekmachines. Hierdoor kan jouw content beter gevonden worden en verbeter je de zoekmachineoptimalisatie van jouw website.

Bij het schrijven van alt-tekst is het belangrijk om te letten op een aantal zaken. Allereerst moet de beschrijving zo kort en bondig mogelijk worden gehouden, zonder belangrijke details te missen. Zorg er ook voor dat je relevante zoekwoorden gebruikt in je beschrijving, zoals de naam van het product of de dienst.

Bovendien moet jouw alt-tekst specifiek gericht zijn op wat er op de afbeelding te zien is. Vermijd daarom het gebruik van algemene termen die weinig betrekking hebben op de afbeelding. Tot slot is het goed om te weten dat alt-tekst ook kan helpen bij het vermijden van duplicate content issues. Het is namelijk mogelijk om voor vergelijkbare afbeeldingen dezelfde alt-tekst te gebruiken.

Veelgestelde vragen over Alt-tekst
1. Kunnen de alt-tekst en de titel van een afbeelding hetzelfde zijn?

Ja, dit kan. Het is echter wel aan te raden om de informatie op beide plaatsen te variëren om zo meer informatie toe te voegen over de afbeelding en de vindbaarheid te verbeteren.

2. Wat gebeurt er als een afbeelding niet wordt geladen op mijn website?

In dat geval wordt de alt-tekst weergegeven als alternatieve tekst in plaats van de afbeelding. Dit is waardevol voor de toegankelijkheid van jouw website voor slechtziende gebruikers.

3. Kan ik alle afbeeldingen voorzien van een alt-tekst?

Ja, dat kan. Het is zelfs sterk aan te raden. Het heeft een positieve invloed op SEO en zorgt voor een betere toegankelijkheid van jouw website.

Conclusie:
Alt-tekst heeft een belangrijke rol in jouw online marketingstrategie. Het optimaliseren hiervan kan zorgen voor een betere gebruikerservaring en betere vindbaarheid in zoekmachines. Door rekening te houden met wat er nodig is om een goede alt-tekst te schrijven, kunnen marketeers de kwaliteit van hun content en de toegankelijkheid van hun website verbeteren. Maak hier dus optimaal gebruik van en maak jouw website toegankelijker voor iedereen.