5-S Webgids
Image default
Woning en Tuin

De mogelijkheden van moderne huisnummers

Het aangezicht van je woning wordt niet alleen bepaald door de staat van onderhoud en de kleur van de gevel. Ook het huisnummer kan een ware blikvanger vormen. Verdiep je eens in de vele mogelijkheden en laat je verrassen door de diverse stijlen en afmetingen.

Noodzaak huisnummer

Een huisnummeraanduiding is verplicht vanuit het oogpunt van veiligheid.
We staan liever niet bij stil bij calamiteiten, maar bij een noodsituatie is het van groot belang, dat hulpdiensten zonder problemen het juiste huis kunnen vinden. Zaak dus, hier goed aandacht aan te besteden. Zo draag je bij aan een veilige woonomgeving en kun je het huisnummer daarnaast ook geheel in eigen stijl laten maken.

Huisnummer laten maken

De tijd dat je huis uitsluitend voorzien is van een wit vierkantje met daarop je huisnummer is voorbij. Net als bij naamborden is het mogelijk, je huisnummer geheel naar eigen wens te laten maken.
Bij het uitkiezen van een huisnummer is het goed om oog te hebben voor het volgende:

  • vormgeving
  • materiaalsoort
  • kleurstelling

Vorm bepalen

Bij het uitkiezen van de vorm van het huisnummer is bijna alles mogelijk. De wet stelt als voorwaarde dat de grootte in ieder geval 12 x 12 centimeter is. Groter is echter mogelijk en vaak ook mooier. Huisnummers kunnen worden vormgegeven in uitsluitend de cijferaanduiding, maar je kan ook kiezen voor een heel andere stijl. Enkele opties zijn:

  • vogelhuisje met je huisnummer
  • bord van steigerhout met je huisnummer
  • cirkel met mozaïek huisnummer
  • platte plaat van een huis met huisnummer

Materiaal kiezen

Huisnummers kunnen van veel materiaalsoorten worden gemaakt. Afhankelijk van de stijl van je huis en jouw smaak, kun je kiezen uit: RVS, kunststof, (steiger)hout, leisteen, marmer en nog veel meer. Om zeker te weten dat je de juiste keuze maakt, kun je op voorhand uitmeten, welke grootte het beste past bij jouw gevel.

Kleur huisnummer

Net als de ruime keuze aan materiaalsoorten, heb je op het gebied van kleuren evenveel mogelijkheden. Als je voor hout hebt gekozen, kan dit naturel blijven, maar het kan ook in een mooie kleur gebeitst worden.
Een kunststof huisnummer is vaak heel mooi in een matte kleur wit met verlichting erachter. Bij RVS is de kleur weliswaar grijs, maar de inkleuring van de cijferaanduiding kan in een contrastkleur juist een heel mooi geheel vormen. RVS met witte cijferaanduiding of juist met zwart. Twee uiteenlopende kleuren die beide ook een ander effect creëren. Onze persoonlijke favoriet is een huisnummer zwart mat

Voor welke materiaalsoort en kleurstelling ook wordt gekozen, het aanbrengen van verlichting bij het huisnummer geeft een heel bijzonder effect.