5-S Webgids
Image default
Gezondheid

Alles over urineverlies

Doorbreek het taboe op urineverlies

Wist u dat wereldwijd één op de drie vrouwen last heeft van urineverlies? En dat één op de zes mannen hier ook last van heeft? U zou denken dat dit een kwaaltje is waar alleen ouderen last van hebben, maar niets is minder waar. Iedereen kan last krijgen van urineverlies, daar is niks om over te schamen. Toch lijkt op deze aandoening een soort taboe te heersen. Het lijkt ‘niet normaal’ of ‘vies’ om er last van te hebben. Alleen al in Nederland hebben ruim 1 miljoen mensen er last van. U bent dus niet alleen.

 

Hoe ontstaat urineverlies eigenlijk?

Urineverlies ontstaat door tal van medische redenen. Het is niet iets dat zomaar van de ene op de andere dag ontstaat en waar geen verklaarbare reden voor is. De blaas is een soort spier in de vorm van een ballon. Door deze samen te trekken en de bekkenbodemspieren te ontspannen zorgt u ervoor dat u uw blaas leeg maakt. Urineverlies ontstaat vaak doordat de bekkenbodemspieren niet goed of onvoldoende werken. Zo kunnen er druppeltjes, of meer, urine ongewenst aan de blaas ontsnappen. Dit probleem kan tijdelijk zijn, bijvoorbeeld na de zwangerschap, maar ook langdurig, bij problemen aan de prostaat bijvoorbeeld. De ernst van de symptomen hangen vaak samen met de medische oorzaak dat erachter zit.

 

Drie soorten te onderscheiden

Ongewenst urineverlies, oftewel incontinentie, komt voor in drie varianten: inspanningsincontinentie, aandrangincontinentie en overloopincontinentie. Bij de eerste wordt er urine verloren bij een onvrijwillige samenspanning van de blaas. Dat kan door inspanning zijn, zoals bij trampolinespringen. Bij de tweede soort gaat het erom dat u bij aandrang niet op tijd het toilet kan bereiken en last hebt van urineverlies. De derde soort heeft altijd een sterke medische reden. Als u om het een of ander niet kan plassen dan zullen er ongewild toch druppels ontsnappen. In dat geval gaat het om overloopincontinentie.

 

Bekendste medische oorzaken

Er zijn tal van medische redenen waarom u last kunt hebben van tijdelijk of langdurig urineverlies. Na een zwangerschap of bevalling kan het bijvoorbeeld een tijdje duren voordat alle spieren daar beneden weer naar behoren werken. Urineverlies is dan ook een vaak voorkomende aandoening bij vrouwen die net bevallen zijn. Andere medische redenen zijn onder andere urineweg- en blaasontsteking, verstopping van de darmen en prostaatproblemen. Maar ook bepaalde geneesmiddelen kunnen het bijeffect van urineverlies hebben. Het is dan ook belangrijk om met de dokter te gaan praten en u niet te laten tegenhouden door een gevoel van schaamte. In veruit de meeste gevallen is ongewenst urineverlies namelijk te genezen.

 

Verminderen of verhelpen

Een onderdeel van urineverlies is ook de angst en schaamte van het niet weten wanneer het gaat gebeuren. Juist als u bang bent voor urineverlies zal het u vaker overkomen. Dit levert natuurlijk veel onnodige stress op. Urineverlies is namelijk in veel gevallen te verminderen of te verhelpen. En daar zijn meestal niet eens chirurgische ingrepen voor nodig. Voordat u naar de dokter gaat is het een poging waard om thuis speciale oefeningen te doen. Omdat het hier gaat om falende bekkenbodemspieren, is dat tegelijkertijd ook een mogelijkheid om de spier te trainen en de functionaliteit ervan te verbeteren. Een veelgebruikte methode om urineverlies te verminderen of verhelpen is de bekkenbodemspieroefening.

 

Bekkenbodemspieroefening

Deze oefening kunt u makkelijk thuis doen. Als u elke dag een paar minuten de tijd neemt om deze oefening te doen, dan zal u in de meeste gevallen zien dat binnen 6 tot 8 weken het urineverlies is afgenomen of zelfs helemaal is gestopt. Deze oefening focust zich op het bewust aanspannen van de bekkenbodemspieren en deze zo versterken. Vooral als u een tijdelijke vorm van urineverlies heeft dan is de kans groot dat u er helemaal vanaf kan komen. Als er ernstige medische klachten aan de basis liggen, dan is het direct inschakelen van uw dokter de beste stap. In de tussentijd zijn er genoeg incontinentiematerialen die u een gerust gevoel zullen geven dat uw urineverlies niet zichtbaar zal zijn voor de hele wereld.