5-S Webgids
Energie

De voordelen van een zonneboiler

De voordelen van een zonneboiler.

Als u er toch al aan denkt om het een en ander aan te passen in uw huis mbt duurzaamheid, heeft u inmiddels vast wel eens gehoord over zonneboilers.

Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector op het dak (die vangt het zonlicht op) en een vat om het warme water in op te slaan. 
Zonneboilers zorgen voor warm water terwijl zonnepanelen stroom leveren. 

Een zonneboiler is een milieuvriendelijk alternatief voor aardgas:  er wordt gebruik gemaakt van zonlicht en dat raakt nooit op. Bovendien komt er bij gebruik van zonne-energie geen CO2 vrij.
Een huishouden met 4 personen zal met een zonneboiler jaarlijks zo’n 180 m3 gas en 330 kg CO2-uitstoot besparen. 

In de zomer zal je zonneboiler bijna al je warme water leveren. In de winter gaat dit niet lukken, zelfs niet met een grote zonneboiler. Maar bang hoef je niet te zijn voor een koude douche: als er minder zonlicht is, zorgt je combiketel of warmtepomp voor warm water.

De cv boiler is geen vervanging voor uw cv ketel. Het werkt juist omgekeerd, het warme water van uw cv (houtkachel) of zonneboiler verwarmd het douchewater.

 

 

 

Het warme water van uw cv installatie zal uw douche of badwater opwarmen.
Indien u bijvoorbeeld in de zomer uw cv installatie niet gebruikt zal het extra verwarmingselement het water op de gewenste temperatuur brengen.

Als je een zonneboiler wilt plaatsen heb je geen vergunning nodig, als je je maar aan de regels houdt. Informatie hierover vind je op de website van de Rijksoverheid.

Zonneboilers zijn verkrijgbaar vanaf 80 liter t/m 2000 liter. En met 1 of twee spiralen.

De meeste zonneboilers worden standaard geleverd met een 2 kW verwarmingselement, maar ze zijn uit te breiden naar een 4,5 kW, 6 kW of 9 kW. De maximaal te behalen temperatuur is 65 graden Celsius, maar het is ook mogelijk om uit te breiden naar een temperatuur van 85 graden Celsius.

Voor alle verdere informatie is de website van elektrischeboiler.eu een goede tip, daar vind je ook Nederlandstalige handleidingen. 

https://elektrischeboiler.eu/categorie/warmtepomp-boilers/

Gerelateerde artikelen

Factoren die de levensduur van de elektrische boiler helpen verlengen.

Waarom de overheid moet inzetten op hernieuwbare energiebronnen

Elektrische boilers kosten je niet de wereld.