5-S Webgids
Woningen

Een aantal tips om je huis te isoleren in 2023

Wil je je huis gaan verduurzamen dan is de eerste stap het isoleren van je huis. Tegenwoordig is dat heel belangrijk en kan je op diverse manieren doen. Dan kun je denken aan bijvoorbeeld vloerisolatie, gevelisolatie, spouwmuurisolatie, krimpfolie of dakisolatie. Met een goede voorbereiding heb je het halve werk al gedaan. Een aantal handige tips als je besluit je huis te isoleren in 2023.

 

Bekijk of je huis al oer isolatie beschikt

Wil je een bepaalde plek in je huis isoleren bekijk dan eerst of deze plek al isolatie heeft. Heeft de betreffende plek al isolatie en ga je toch extra isolatie aanbrengen? Dan bestaat er de mogelijkheid dat er vochtproblemen ontstaan. Het extra aanbrengen van isolatie noemt men ook wel na isolatie. Vocht uit het huis condenseert op de betreffende plek en dit kan leiden tot bijvoorbeeld houtrot. Weet je niet zeker of de plek al isolatie heeft doe dan navraag bij een specialist. Zij kunnen je alles vertellen over de mogelijkheden van isolatie in je huis.

 

Kom je in aanmerking voor subsidie?

Het kan mogelijk zijn dat je in aanmerking komt voor subsidies van de overheid. Zo is er de Subsidie voor duurzame energie voor het kopen van aansluiten op warmtenet, isolatiemaatregelen, warmtepompen en zonneboilers. Je moet om in aanmerking te komen voor deze subsidie minimaal twee isolatiemaatregelen uitvoeren. Of één isolatiemaatregel en het kopen van een zonneboiler of warmtepomp. Het is mogelijk om de subsidie te krijgen na het toepassen van de isolatie maatregelen.

 

Heeft je huis gebreken?

Voordat je isolatie gaat aanbrengen kijk of je huis gebreken heeft zoals vochtplekken of houtrot. Zo zijn vochtplekken vaak het gevolg van lekkages en je kunt houtrot voorkomen door de oorzaken van lekkages weg te nemen. Word isolatiemateriaal vochtig dan zal het z’n waarde van isolatie verliezen.

 

Is je huis goed geventileerd?

Ook verstandig voordat je isolatiemateriaal wilt gaan aanbrengen is de ventilatie goed op orde te hebben. Heb je een goede ventilatie dan betekent dat je de hele dag je huis ventileert. Schakel je een goed isolatiebedrijf in dan zullen zij altijd wijzen op een goede ventilatie. Dat geldt met name bij oudere huizen gebouwd vóór het jaar 1975. Deze huizen hebben namelijk vaak niet veel isolatie en hebben door grote kieren vaak natuurlijk ventilatie. Door het isoleren van dit soort huizen verdwijnt de isolatie en dat kan de vochthuishouding veranderen.