5-S Webgids
Image default
Sport

Een training met een crosstrainer voor beginners

Een training met een crosstrainer voor beginners

In veel sportscholen struikel je tegenwoordig over de crosstrainers, maar voor degenen die ze nog nooit hebben gebruikt, is enige voorbereiding vooraf wel noodzakelijk. Deze apparaten zijn ontworpen om de beweging van het lopen na te bootsen, zonder dat het een zware impact heeft op de knieën en de enkels. Als zodanig zijn crosstrainers ideaal voor zowel beginners als gevorderden, die graag aërobe-oefeningen doen met een lage impact. Voordat je begint met een trainingsprogramma, is het wel verstandig om overleg met je arts te hebben.

Basisbeginselen

Crosstrainers zijn uitgerust met voorzieningen, die bij vele modellen vergelijkbaar zijn. Beginners moeten zich vertrouwd maken met alle functies en onderdelen van de crosstrainer, voordat ze deze gaan gebruiken. Alle crosstrainers hebben ook een functie voor een ommekeer, waardoor je achteruit kunt lopen. Totdat beginners volledig gewend zijn geraakt aan het apparaat, kunnen ze deze functie beter niet gebruiken.

De meeste crosstrainers zijn voorzien van een verscheidenheid aan opties om de  helling, de snelheid en de weerstand mee aan te passen. Vaak kan de gebruiker kiezen uit voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s. Hoewel deze programma’s beschikbaar zijn, mogen ze alleen worden gebruikt door degenen die door het trainen op een crosstrainer hun uithoudingsvermogen al hebben verbeterd. Andere veelvoorkomende functies zijn hartslagmeters of bewegende handvatten om ook de armen en het bovenlichaam een workout te kunnen geven.

Strekken

Strekken is een belangrijk onderdeel van elke training, maar voor degenen die nieuw zijn met het gebruik van een crosstrainer, is strekken voor het gebruik van dit apparaat echt een must.Strekken vermindert het risico op letsel door ervoor te zorgen dat de spieren los en opgewarmd zijn. De training op een crosstrainer richt zich vooral op de benen en bilspieren. Het strekken van de hamstring en kuiten mag niet voor een training op een crosstrainer worden overgeslagen.

Frequentie De frequentie waarmee je traint op een crosstrainer hangt af van je algehele conditie als je aan de training begint. Voor degenen die een sedentaire levensstijl gewend zijn, is een training van 10 tot 20 minuten op het apparaat, zo’n twee tot drie keer per week zonder weerstand, voldoende. Personen met meer aërobe-ervaring kunnen drie tot vijf maal per week beginnen met 20 tot 30 minuten op de crosstrainer. Beginners kunnen in het begin een beetje kortademig zijn, maar ze moeten wel in staat zijn om een gesprek te kunnen voeren tijdens de training. De frequentie van de training op een crosstrainer kan na 3-4 weken worden verhoogd. Na deze eerste periode kunnen gebruikers experimenteren met een toenemende resistentie, een andere hellingshoek en een aangepaste snelheid.

Het toevoegen van intervallen

Na 3-4 weken te hebben getraind op een crosstrainer kunnen beginnende gebruikers een intervaltraining aan hun training toe gaan voegen. Tijdens een intervaltraining, schakelen gebruikers tussen periodes van verhoogde activiteit en periodes van minder intense activiteit. Beginners kunnen starten met 30 seconden verhoogde snelheid of een verhoogde helling en dan voor een periode van 1-2 minuten teruggaan naar gematigd en rustig stappen. Als het uithoudingsvermogen toeneemt, kunnen deze intervallen langzaam worden verhoogd tot 1 á 2 minuten per keer.

Voordelen

Mensen die trainen op een crosstrainer zullen genieten van een training, die niet alleen hun cardiovasculaire functioneren verhoogt, maar ook hun spieren versterkt omdat hun been- en bilspieren voortdurend in beweging zijn. Bij een training op een crosstrainer loop je maar heel weinig risico op letsel. Regelmatige workouts op de crosstrainer helpen om de stofwisseling en de algehele conditie te verhogen.

Wil jij nu ook een crosstrainer kopen om op te trainen? Zo ja, ga dan snel naar http://crosstrainerinfo.nl/

http://crosstrainerinfo.nl