5-S Webgids
Image default
Sport

Het gevaar van stromingen tijdens het zwemmen in open water

Wanneer het kwik stijgt, krijgen mensen logischerwijze zin om te gaan zwemmen. De meesten hebben niet zoveel zin om naar de drukke stranden te gaan en kiezen daardoor voor plekken als rivieren, sloten, meren en kanalen. Dit kan zeer gevaarlijk zijn vooral door de stromingen op deze plekken. Per jaar overlijden meerdere mensen nadat ze van een brug het water in zijn gesprongen. Het is moeilijk de diepte in te schatten en wanneer je je in het diepe van het water bevindt, kunnen stromingen je alle kanten op trekken. Je hebt hier geen vat meer op, en zelfs de beste zwemmers hebben hier de grootst mogelijke moeite mee. Misschien handiger om lekker thuis fit te worden. DIt kan goed met de nieuwe Fitbit Versa 3 horloges!

 

Onverwachts meegenomen

Het wordt afgeraden in rivieren te zwemmen in verband met de stromingen. Doordat de stroming niet op alle plekken in de rivier hetzelfde zijn kunnen mensen onverwachtst meegenomen worden. Daarnaast kunnen draaikolken ook ontstaan en als je hierin terecht komt, wordt je naar beneden getrokken en is de kans op verdrinking zeer groot. Ook als het water lager staat, moet je niet denken ach nu kan ik er wel in. Juist dan zijn de stromingen nog gevaarlijker. Het is dus belangrijk bij de kanten te blijven zodat als er wat gebeurt, je zo snel mogelijk eruit kan.

Levensgevaarlijke stromingen

Stromingen veroorzaakt door de scheepvaart zijn ook levensgevaarlijk voor zwemmers op open water. Nadat een schip ergens langsheen gevaren is, blijft het effect van zo’n schip nog lang door gaan. Als je op zo’n moment denkt veilig te staan in ondiep water, denk dan nog maar een keer na. Je kunt simpel meegetrokken worden met de stroming van zo’n schip. Bovendien heeft de schroef van een schip ook een zeer hoge aanzuigende kracht en deze kan zelfs de meest ervaren zwemmer in de problemen brengen.

 

https://www.triathlon365.nl/