5-S Webgids
Image default
Woning en Tuin

Het kiezen voor nieuwe raamkozijnen

Als u eenmaal hebt besloten dat u uw ramen wilt vervangen, moet je een keuze maken voor een kozijnmateriaal. De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen is: “Wat zoek ik in een venster?”. Zodra u die vraag hebt beantwoord, kun je het beste bepalen welk materiaal aan jow behoeften voldoet. Laten we eens kijken naar de soorten kozijnmaterialen die op de markt zijn.

HOUT
Houten kozijnen zijn esthetisch aantrekkelijk en zijn effectieve isolatoren. Ze houden de koelte binnen, terwijl ze de warmte buiten tegenhouden en omgekeerd. Negatieven van hout zijn onder meer de gevoeligheid voor slijtage in vochtige en regenachtige gebieden en het onderhoud dat nodig is om het uiterlijk van het hout op peil te houden. Hout zet uit en krimpt in reactie op de weersomstandigheden, zodat schuren, schilderen en afdichten noodzakelijk is.

ALUMINIUM
Hoewel aluminium frames geen isolatiewaarde hebben, maken ze dit goed in sterkte en duurzaamheid. Metalen frames houden de warmte of kou niet buiten, maar ze houden de regen wel tegen. Goedkoop, sterk en onderhoudsarm zijn de eigenschappen van het aluminium frame.

COMPOSIET
Composites frames zijn samengesteld uit een mengsel van houtbijproducten en kunststof. Qua uiterlijk komen ze dicht in de buurt van hun houten tegenhangers. Prestatiegericht zijn ze structureel gezond, effectief isolerend en onderhoudsarm. Vergeleken met hout zijn ze vergelijkbaar met of overtreffen ze de thermische weerstand van hout. Hoewel ze uit houtbijproducten bestaan, gaan composietframes goed om met vocht.

GLASVEZEL
Glasvezel frames zijn duurzaam en bieden een uitstekende thermische weerstand. Deze frames zijn bestand tegen corrosieve luchtverontreinigende stoffen en zullen niet vervormen door temperatuur of vocht. Ze zijn geschikt voor industriële of kustgebieden. Glasvezel en composiet gaan van top tot teen voor wat betreft de isolatie; beide presteren beter dan hout. Het nadeel van glasvezel is de hoge kostprijs.

VINYL
Vinyl frames zijn betaalbaar, sterk en bieden de beste isolatiewaarden onder de materialen. Een van de nadelen van vinyl is dat het gevoelig kan zijn voor kromtrekken in warmere klimaten. Bovendien vinden sommige huiseigenaren hun uiterlijk gewoonweg niet mooi.

Weeg de voor- en nadelen van elk materiaal af en beslis welke het beste voor jou is. Houd er rekening mee dat dit algemene richtlijnen zijn en dat de prestaties van elk kozijnmateriaal van fabrikant tot fabrikant zal verschillen. Vraag verschillende offertes aan voor kozijnen en bepaal wat het beste geschikt is voor jouw budget en situatie.

https://onafhankelijkeoffertes.nl/kozijnen