5-S Webgids
Image default
Aanbiedingen

Het regelen van een scheiding

Hebben jullie besloten om te gaan scheiden? Dan moet er wel het een en ander geregeld worden. Allereerst is het belangrijk om je af te vragen onder welke voorwaarden jullie getrouwd zijn. Het proces van het regelen van een scheiding kun je vaak niet alleen. Je zal hiervoor een advocaat of een mediator moeten inschakelen. Maar welke kies je dan? Afhankelijk van de situatie ben je beter af bij een advocaat of een mediator. Wij benoemen een paar verschillen tussen een advocaat en een mediator.

Een mediator tijdens echtscheiding

Zijn er kleine meningsverschillen maar willen jullie er samen uit komen? Staan jullie allebei achter de scheiding en willen jullie beide dat het goed geregeld wordt? Een mediator kan een scheidingsproces soepel laten verlopen en samen met jullie de juiste afspraken maken. Van beide partijen zal er tegemoetkoming verwacht worden maar uiteindelijk zal hier een oplossing uitkomen die voor beide partijen werkt.

Een advocaat

Mochten jullie wat minder goed samen door een deur kunnen en wil je gewoon dat alle afspraken geregeld worden volgens de wet? Dan kun je ook kiezen om samen naar een advocaat te gaan. Een advocaat bekijkt op juridisch vlak erg specifiek naar wat de rechten zijn van beide partijen en aan de hand daarvan maakt hij een vaststelling van alles. Kunnen jullie helemaal niet gezamenlijk in een ruimte zijn en willen jullie dat het apart van elkaar besproken wordt? Dan zal ieder een eigen advocaat krijgen en zal het contact via de advocaat moeten lopen.

Mediator of advocaat?

De keuze van een mediator of een advocaat tijdens een echtscheiding is dus totaal afhankelijk van de situatie waar jullie in zitten. Zijn er kinderen betrokken bij een scheiding? Er moeten zaken geregeld worden zoals:

– De alimentatie

– Een ouderschapsplan

– Eventuele co-ouderschap etc.

Zijn jullie het er beide over eens dat jullie afspraken maken in het belang van de kinderen? Dan jullie bereid zijn afspraken te maken los van jullie directe rechten? Dan is een mediator zeer geschikt om samen tot een overeenstemming te komen.

Willen jullie de scheiding regelen met afspraken waar je op juridisch gebied simpelweg wel of geen recht op hebt. Dan is een advocaat een prima oplossing om de afspraken van te leggen.