5-S Webgids
Image default
Aanbiedingen

Het unieke aan Griekse warme maaltijden

Eigenlijk moet je in Griekenland de inheemse cultuur leren kennen en bij een échte Griekse familie aan tafel aanschuiven om de Griekse keuken te leren kennen. De Griekse smaken, geuren en kleuren ga je niet leren kennen in de plaatselijke restaurant bij jouw om de hoek of op de meest toeristische eilanden van Griekenland. Ikzelf heb een restaurant bezocht met de naam Kreta in Almelo. Ik ben hier terechtgekomen via een vriend die bij een diner cadeaubon had gegeven. Dat was nog een positieve verrassing, maar wel een uitzondering die de regel bevestigd. In deze blog wil ik je graag uitleggen waarom Griekse maaltijden zo bijzonder zijn en hoe ze tot stand zijn gekomen.

Leer de échte Griekse cultuur kennen

Net als in veel culturen neemt ook in de Griekse cultuur het eten een belangrijke plaats in. Grieken eten doorgaans 2 warme maaltijden per dag. Men eet graag in een groot gezelschap. Het eten uit Griekenland kent invloeden uit vele verschillende landen. Vooral het Midden-oosten is bron van inspiratie geweest voor de Grieken, maar de Griekse keuken kent ook invloeden uit Europese landen als Italië en Frankrijk. Dat is ook niet zo gek als je kijkt naar de rijke Griekse geschiedenis en welke invloed de Grieken hebben gehad in deze gebieden

Samenstelling van een typisch Griekse warme maaltijd

In de Griekse keuken wordt veel gebruik gemaakt van verse groenten zoals tomaten, courgettes en aubergines. Ook vis en vlees hoort bij een Griekse maaltijd. Gevogelte is vaak het stukje vlees dat gekozen bij de maaltijd. Om de maag verder te vullen wordt er doorgaans moussaka, macaroni, spaghetti of brood bij een maaltijd gegeten.

Waar komen de ideeën vandaan?

Typisch Griekse gerechten zijn tot stand gekomen door de armoede die het land in haar geschiedenis heeft gekend. De ingrediënten zijn vaak goedkoop en simpel, maar wel arbeidsintensief om te maken. Pas jaren later hebben bekende gerechten zoals Gyros z’n intrede gedaan in de Griekse keuken. Gyros is een goed voorbeeld van een betrekkelijk nieuw product dat vooral populaire is geworden onder toeristen. Daarom adviseer ik mensen dus om de échte Griekse keuken te ervaren op de minder toeristische gebieden van het land.