5-S Webgids
Image default
Sport

Dagje karpervissen in het najaar

De temperatuur is de in de laatste week met meer dan 10 graden gedaald, de wind rukt de takken van de bomen en de regen slaat met vlagen tegen het raam. De ideale omstandigheden om je vislijn eens nat te maken. Waar dit misschien voor de meeste vissers tijd is om de vismolens goed in te vetten voor het volgende seizoen, is dit voor de serieuze karpervisser de ideale tijd om meerdere en vaak ook grotere karper te vangen. 

 

Voor wie langer meedraait in de hengelsport kent de vele plaatjes die bijvoorbeeld op social media voorbij komen. Ook het visblad of tijdschrift laat in deze tijd bruine bomen en goudgekleurde karpers zien. Een prachtig gezicht. Maar waarom is deze tijd nu juist zo goed? 

 

De herfst is de tijd van het jaar dat de vissen, waaronder karper, zich moet volvreten voor de schrale aankomende winter. Deze vetreserves worden aangelegd door veel te eten. Daarbij komt kijken dat het natuurlijk voer steeds minder makkelijk te verkrijgen is. Het plantleven onder water sterft namelijk ook snel af bij de temperatuurdalingen, waarbij de slakken en insecten die hier huizen veel minder makkelijk te verkrijgen zijn. Door het goed positioneren van je karperhengel in zo’n gebied kan je karper erg goed opvangen. Heb je daarbij geïnvesteerd in de aanleg van een voerstek dan zal dit in deze periode erg goed kunnen uitbetalen. De karper maakt namelijk graag gebruik van dit makkelijk te verkrijgen voer. Wanneer er verschillende dagen of zelfs weken wordt aangevoerd zonder te vissen, zal de karper met steeds meer vertrouwen azen op deze stekken. Wanneer een haakaas hierbij wordt gelegd, zal deze met weinig argwaan worden opgenomen door de karper. Zeker stekken die extra op de wind liggen kunnen echte karpermagneten worden. Het drijvend voer wordt in deze hoeken opgestuwd, waardoor de karper vaak niet ver weg is. Maak hier gebruik van. Nat pak of niet, dit is de tijd om te vissen.

https://www.sportvisgigant.nl/