5-S Webgids
Woning en Tuin

Hoe duurzaam is douglas hout?

Douglas hout is misschien een minder bekende houtsoort als we het vergelijken met eikenhout of steigerhout. Toch wordt douglas hout vaak gebruikt in de bouw voor zowel binnen als buitenshuis. Hierbij wordt het hout bijvoorbeeld gebruikt voor overkappingen, kozijnen en dakconstructies. Het staat bekend als sterk en duurzaam, wat het een populaire keuze maakt voor projecten die veel stabiliteit vereisen. In deze blog gaan we dieper in op hoe duurzaam douglas hout nu eigenlijk is en bespreken we hoe het zich verhoudt tot andere houtsoorten.

Wat douglas hout is

Douglas hout is afkomstig van de douglasspar. Dit maakt het een type zachthout dat in Noord-Amerika. Hier staat de boom onder een andere naam bekend, namelijk als Oregon Pine. Ook komt de douglasspar in Scandinavische landen voor. Douglasspar bomen zijn lang en slank en hun hout staat bekend om zijn sterkte en duurzaamheid. Douglas hout wordt vaak gebruikt in de bouw omdat het bestand is tegen rot en ongedierte. Het is ook gemakkelijk te bewerken, wat het een populaire keuze maakt voor timmerprojecten.

Douglas hout en duurzaamheidsklassen

Om de vraag te kunnen beantwoorden hoe duurzaam douglas hout nu eigenlijk is, moeten we eerst kijken naar de zogeheten duurzaamheidsklassen van hout. Het gaat hierbij om vijf verschillende klassen die worden gebruikt om alle houtsoorten in te delen op basis van hun duurzaamheid. Klasse 1 is hierbij het meest duurzame hout. De houtsoorten in deze categorie gaan 25 jaar of langer mee. Het gaat hierbij overigens altijd om onbewerkt hout. Zoals de meeste mensen weten, kun je de levensduur van hout met tot wel vijf jaar verlengen als je dit bewerkt. De laagste duurzaamheidsklasse is klasse 5. Dit hout gaat vijf jaar of korter mee.

De duurzaamheid van douglas hout

Onbewerkt douglas hout valt in duurzaamheidsklasse drie, precies in het midden dus. Dit houdt in dat dit hout 10 tot 15 jaar meegaat. Hiermee valt douglas hout in dezelfde duurzaamheidsklasse als grenen en vurenhout. Dit wordt over het algemeen gezien als een erg betrouwbare duurzaamheidsklasse, al helemaal als je rekening houdt met de prijs kwaliteit verhouding. Het spreekt namelijk voor zich dat hoe hoger de duurzaamheidsklasse van het hout is, hoe duurder dit hout is.

Douglas hout kopen

Als je op zoek bent naar douglas hout, is het goed om te weten dat je dit eenvoudig online kunt bestellen. Zoals we al eerder zeiden wordt douglas hout veel gebruikt binnen en buiten het huis. Daarnaast wordt deze houtsoort ook steeds populairder als tuinhout en kun je er prima betrouwbare schuttingen mee maken. Let er hierbij natuurlijk wel op dat je het hout bewerkt zodat het beter bestendig is tegen weersinvloeden. Douglas hout is dus redelijk duurzaam en betrouwbaar!