5-S Webgids
Sport

Hoe kom je nou tot het beste SUP board voor jouw situatie?

Het kiezen van het juiste stand up paddleboard lijkt op het eerste gezicht misschien geen gemakkelijke taak. Het helpt niet dat er veel SUP (betekent “Stand-up”) paddleboards op de markt zijn, waarbij het aantal bijna dagelijks toeneemt. En interessant genoeg kunnen veel modellen identiek lijken.

Als het gaat om het kiezen van de juiste SUP board, zijn er verschillende factoren en zelfs nuances die van belang zijn. Die moeten allemaal worden overwogen. Dus ja, beslissen over de perfecte paddle board kan een nogal verwarrende en overweldigende taak lijken. Maar dat hoeft het niet te zijn. De volgende tips kunnen je helpen:

Afmetingen van het board

Bij het zoeken naar de juiste SUP paddleboard, zijn de afmetingen enkele van de belangrijkste factoren om te overwegen. Deze omvatten de lengte, de dikte en de breedte (balk) van het board. Peddelaars die op zoek zijn naar het juiste paddleboard moeten altijd rekening houden met hun manier van gebruik, trainingsdoelen, wateromstandigheden en hun fysieke attributen. De lengte, het niveau en het gewicht van de peddelaar spelen een grote rol bij het bepalen van het juiste board. Ook is daarbij het draaggewicht van de SUP board belangrijk, over het algemeen zit je met een SUP board met 150 KG draaggewicht altijd goed. 

Houd in gedachten dat langere boards veel meer stabiliteit hebben. Vooral bij het peddelen op een rechte baan. Draaien en manoeuvreren wordt echter moeilijker naarmate de lengte van het board toeneemt. Kleinere peddelboards hebben een kleiner volume en een kleinere voetafdruk. Om deze reden worden ze meestal gekozen door ervaren peddelaars.

Vooral voor paddleboarden in oceaan/surfomstandigheden. Langere boards met meer volume/displacement en een grotere voetafdruk zijn beter voor beginners in gematigde surfomstandigheden. Ze zijn ook goed voor degenen die van plan zijn om de boards alleen te gebruiken in vlak-water omstandigheden, zoals meren of gladde stroming rivieren.

High performance boards zijn vaak erg geschikt

Een high-performance board, meestal 10 meter lang of minder, is meestal de perfecte keuze voor degenen die van plan zijn om een SUP paddleboard te gebruiken voor golfsurfen. Kortere paddle boards met een kleinere verplaatsing, lengte en breedte zijn ideaal voor SUP surfen vanwege de snellere respons en wendbaarheid.

Tegelijkertijd moet te klein worden vermeden, omdat snelheid, controle en wendbaarheid te “los” kunnen worden. Tenzij, natuurlijk, de rijder zeer ervaren is. Het in acht nemen van de hierboven genoemde factoren, zal helpen bij het bepalen van de juiste maat paddleboard voor het surfen. Zorg ervoor dat je verschillende modellen en vormen bekijkt voordat je beslist wat het beste is voor jouw specifieke behoeften en vaardigheden.

Klein SUP board

Een plat-water of gemakkelijke “fun-shape” stijl board is een geschikte keuze voor diegenen die gewoon een paddleboard willen gebruiken op kalme meren of rivieren of willen peddelen op een vlakke oceaan. Meer en meer riders gebruiken SUP paddle boards voor andere recreatieve doeleinden zoals vissen, lichaamsbeweging, en zelfs yoga.

Grotere boards op vlak water zorgen voor een ideale en stabiele rijervaring voor vele activiteiten. Peddelaars van alle leeftijden en niveaus kunnen grotere boards gebruiken die ontworpen zijn voor vlak water. Ze zijn ook een ideale keuze voor meerdere rijders in een gezinssituatie bijvoorbeeld. Eén of twee peddelplanken kunnen voldoende zijn voor het hele gezin. Op voorwaarde natuurlijk dat de juiste worden gekozen.

https://www.instagram.com/water.sports4fun/

Gerelateerde artikelen

Het gevaar van stromingen tijdens het zwemmen in open water

Voedingsadvies in Groningen: ga naar een specialist

Squashen om fit te worden