5-S Webgids
Image default
Aanbiedingen

Hoe koop en verzorg je een kerstboom met de feestdagen het beste? (in de tuin of woonkamer Guide)

Hoe verzorg je het beste een echte kerstboom?

Je kunt in plaats van een gezaagde kerstboom die je eenmalig gebruikt, ook kiezen voor een echte kerstboom met kluit die meerdere jaren plezier kan opleveren. De kans dat een in pot geteelde kerstboom dit overleeft is echter wisselend, maar het kan lukken.
Voor degenen die Kerstmis vieren kan een echte kerstboom een prachtig woonaccessoire zijn, terwijl het eigenlijk gewoon een middelpunt is voor de feestdagen.

Hoewel de meeste vers gekapte kerstbomen in Nederland afkomstig zijn uit Denemarken, waar ze speciaal worden gekweekt om te worden gezaagd voor Kerstmis, zijn er ook in toenemende mate gezinnen die de traditie hebben om hun eigen boom uit te zoeken bij een lokale kerstbomen teler. Zij verzekeren zich op deze manier van een vers gekapte kerstboom, en de kerstboom hoeft geen duizenden kilometers af te leggen voordat deze bij jouw in de woonkamer staat. Beiden redenen komt de kwaliteit alleen maar ten goede. Door een kerstboom hierna van vers water te voorzien, kan de naalduitval worden vertraagd en uitgesteld, maar zonder wortels zal de kerstbomen na enkele weken toch zijn naalden laten vallen. Je kunt hierna de boom helemaal klein snoeien en de naalden en kleine takken gebruiken als tuinmulch. Het hout kun je gebruiken als brandstof voor je houtkachel.
Als je een kerstboom met kluit wilt terugplaatsen in je tuin is het goed om te kijken naar rassen die geschikt zijn voor het lokale klimaat in Nederland, evenals rassen die het op de juiste manier groeien op een specifieke grondsoort.
Kerstbomen houden sowieso niet van slecht doorlatende grond en plaatsen die te schaduwrijk of te warm zijn. Het is dus van belang om voor het planten een juiste locatie te selecteren, aangezien sommige percelen niet goed passen bij een kerstboom.

Je kunt een kerstboom aanschaffen ook in pot welke ieder jaar naar binnen wordt gebracht tijdens de feestdagen. Let er wel op dat een in pot geteelde kerstboom aanzienlijk meer zorg nodig heeft dan een boom die in de volle grond wordt geteeld. Een in pot geteelde kerstboom zal sneller uitdrogen, heeft dus regelmatiger water nodig, en de kerstboom zal regelmatig overgepot moeten worden om nog groei mogelijk te maken. Zelfs gerenommeerde kerstbomenkwekers krijgen dit bij grotere lengtes niet meer voor elkaar. Daarnaast dien je de kerstboom in een pot bij extreme kou te beschermen tegen vorstschade.
Op het moment dat je een gezaagde of een kerstboom met kluit naar binnen gaat halen is het een stelregel om de boom een week of twee op een onverwarmde maar beschutte plaats naar binnen te halen. Een ideale plaats hiervoor is normaal gesproken een garage. Gedurende deze twee weken is het wel zaak om de kerstboom van water te voorzien. Ook een gezaagde kerstboom dien je water te geven! Tip: koop een kerstboomstandaard met een ruim waterreservoir.

Houd de boom gewoon vochtig, waarbij het beter is om frequenter kleinere hoeveelheden te geven, dan in één keer erg veel. Het beste is als het water een lauwwarme temperatuur heeft (10 graden). Dit wordt het beste opgenomen door de kerstboom.
Kies bij het kiezen van de locatie voor de boom in huis een plaats waar geen directe hittebron in de buurt is. Denk hierbij aan een kachel, verwarming of andere ventilatieopeningen. Een koelere plaats in de woonkamer met een natuurlijke lichtinval heeft de voorkeur. Denk eraan dat een kerstboom met kluit veel zwaarder is dan een gezaagde boom. Dit is mede een reden dat een gezaagde kerstboom steeds populair wordt. Een gezaagde kerstboom is veel handzamer, geeft minder “gedoe”, makkelijker met transport en geeft uiteindelijk meer locatiekeuzes.

https://g.page/echte-kerstboom-kopen?share