5-S Webgids
Woning en Tuin

Hoe vaak moet het zout van de waterontharder bijgevuld worden?

Als je een waterontharder hebt, hoef je zelf bijna niks aan te doen aan het onderhoud hiervan. Het enige wat af en toe moet gebeuren, is dat het zoutreservoir van het toestel moet worden bijgevuld. Maar hoe vaak moet dat precies gedaan worden en wat komt er bij kijken? We vertellen het je in dit artikel.

Regeneratiezout bijvullen

Waterontharders filteren de kalkdeeltjes uit het water met behulp van harsen. Als die verzadigd raken, moeten ze geregenereerd worden met pekelwater. Met ‘geregenereerd’ wordt bedoeld: het uitspoelen van de harsen. Dit uitspoelen gebeurt met een oplossing van water en zout. Deze regeneratie kan alleen goed gedaan worden wanneer het zout goed wordt aangevuld. Zout bestellen kan eenvoudig bij Soft Water Systems. Jouw waterverbruik en waterhardheid bepalen uiteindelijk hoe vaak dit moet gebeuren.  

Het zoutverbruik

De hoeveelheid zout die je verbruikt, hangt af van verschillende factoren. De eerste factor is het waterverbruik. Wanneer je heel veel water gebruikt moet er vaker geregenereerd worden. De andere factor is de hardheid van jouw leidingwater. Hoe meer kalk er in het water zit, hoe vaker de harsen van jouw waterontharder zullen moeten regenereren. Je kunt het zoutverbruik laten berekenen door de installateur. Zo krijg je een goed beeld over hoe vaak jij het zout zou moeten bijvullen en kom je niet voor verrassingen te staan. Het is sowieso heel verstandig om één keer per maand even de voorraad zou te checken. 

Te weinig zout

Als je nu vergeten bent om het zout bij te vullen en de voorraad is helemaal op geraakt, dan zullen de verzadigde harsen van het toestel niet meer geregenereerd worden. Het gevolg hiervan is dat er hard water door de kranen gaat stomen. Als je dit niet gewend bent ga je dit zeker snel voelen en merken. Dit is niet heel erg want zodra het zout weer bijgevuld is, wordt dit weer weggespoeld en werkt de waterontkalker weer zoals voorheen. 

 


Gerelateerde artikelen

Bestrating leggen prijs per m2

Wanneer moet u een CV vervangen?

Zo creëer jij een mega gezellige eetkamer!