5-S Webgids
Image default
Zakelijke dienstverlening

Hoe vindt u een goede boekhouder?

Als zzp’er of bedrijfseigenaar bent u letterlijk verplicht om over een goede boekhouding te beschikken. Dit is niet alleen verplicht, maar ook erg noodzakelijk omdat het een goede realistische blik geeft op de situatie van uw bedrijf. Als u geen goede boekhouding hebt is een gezond bedrijfsbeheer onmogelijk. U kunt ervoor kiezen om zelf uw boekhouding bij te houden, maar veel ondernemers kiezen ervoor om dit te laten doen door een boekhouder. Wat kunt u eigenlijk van een goede boekhouder verwachten?

Waar vindt u een betrouwbare boekhouder?

Als u op zoek gaat naar een betrouwbare boekhouder, boekhoudkantoor of boekhouding ZZP is het belangrijk om na te gaan of deze is aangesloten bij het Beroepsinstituut van erkende boekhouders en fiscalisten. Op deze manier bent u ervan verzekerd dat u in zee gaat met een boekhouder die erkend en vakbekwaam is. Daarnaast is het voor een boekhouder ook verplicht om jaarlijks een opleiding te volgen om zich te verzekeren tegen de beroepsaansprakelijkheid. U doet er ook verstandig aan om binnen uw netwerk te informeren of zij tevreden zijn met de boekhouder.

Wat kunt u verwachten van een boekhouder?

Als u een goede boekhouder heeft fungeert deze ook als vertrouwenspersoon. Een goede boekhouder luistert en anticipeert, geeft gedegen advies, neemt uw onderneming serieus en maakt tijd vrij als u kampt met dringende vragen. U doet er verstandig aan om regelmatig een afspraak met uw boekhouder te maken, vooral als u een startende ondernemer bent. Met deze afspraken kunt in kaart brengen hoe u het beste bepaalde boekingen, afschrijvingen of investeringen kunt verwerken zodat uw boekhouder hier minder tijd in hoeft te steken. Daarnaast kan een boekhouder uw aangifte inkomstenbelasting, btw-aangifte (per kwartaal), rapportages en het crediteuren- en debiteurenbeheer voor u regelen.

Wat kost een goede boekhouder?

De prijs van een boekhouder hangt af van verschillende factoren. Hierin telt mee hoeveel zaken de boekhouder u uit handen neemt, of u een vennootschap of eenmanszaak bent, het aantal facturen op jaarbasis, of u tussentijds persoonlijk advies wilt en welke voorbereidingen u zelf treft. Voor extra begeleiding betaalt u vaak meer. Dit kan contact of onderhandelingen met banken, advocaten en/of de belastingdienst zijn. Daarom is het belangrijk dat u duidelijke afspraken maakt met uw boekhouder. U kunt eventueel zelf toetsen wat u zelf denkt te kunnen doen. Misschien kunt u zelf de btw-aangifte doen. Houdt er wel rekening mee dat u alle documenten zorgvuldig en op tijd aan uw boekhouder aanlevert, dit kan de boekhouder een hoop werk besparen, waardoor u weer op de kosten kunt besparen. Daarnaast is het ook handig om te weten dat uw boekhoudkosten 100% fiscaal aftrekbaar zijn als beroepskost!