5-S Webgids
Image default
Woning en Tuin

Hoveniers als kunstenaars

Een Hovenier Den Haag zien knippen in een heg: hoveniers zijn soms echte kunstenaars. Ze zijn werkzaam in velden met veel groen en doen meestal onderhoud aan groenvoorzieningen. Toch jeuken bij sommige hoveniers de handen en willen ze meer doen dan een heg enkel knippen zodat deze er ordentelijk uitziet. Kunst maken in groenvoorzieningen is een leuke creatieve uitlaatklep voor hoveniers en zal de publieke ruimte ook een stuk fraaier maken. Moeten we meer hoveniers vragen hun creativiteit los te laten op publiek groen, of kunnen we dit beter alleen in onze eigen tuinen laten plaatsvinden?

Kunst in de openbare ruimte

Op het ogenblik is kunst in de openbare ruimte iets waar veel gemeenten en regio’s op inzetten. Kunstevenementen en -manifestaties worden op allerlei plekken gehouden en er wordt massaal geïnvesteerd in kunstwerken die op vaste plekken kunnen worden neergezet. Toch is het lastig te bepalen wat nou precies kunst is en wat niet. Dat is lastig wanneer een kunstwerk dicht bij een wooncomplex of bedrijfspand geplaatst wordt. Vinden sommige mensen in de buurt het niet mooi, kan dat tot protesten leiden. Wat hoveniers dus allemaal in openbare tuinen creëren, moet aansluiten op de verlangens van de bewoners.

Andere bezwaren

Natuurlijk worden hoveniers ingehuurd om onderhoud te plegen aan groen. Daarvoor rekenen ze een uurtarief, waarmee de kosten hoger worden naarmate het werk langer duurt. Onderhoud afronden met een fraaie, kunstzinnige uitspatting zal daarom niet altijd gewaardeerd worden door klanten. Het is beter hiermee te experimenteren in de eigen tuin of op een heg die op een afgelegen plek staat. Hoveniers met speciale belangstelling voor kunst kunnen een opleiding volgen aan de kunstacademie en kiezen voor een leven als kunstenaar. Of opdrachten aannemen van mensen met grote tuinen en passie voor kunst. Voor alle hoveniers is het leuk om te experimenteren met de vele gereedschappen die ze tot hun beschikking hebben, er kunnen vaak mooie dingen uit ontstaan.