5-S Webgids
Image default
Dienstverlening

Je huis verkopen zonder een makelaar in te huren

Je huis verkopen zonder een makelaar in te huren kan duizenden euro’s besparen betekenen, wat verleidelijk klinkt, vooral als de huizenprijzen stijgen. Maar is het de beste zet?

Er zijn veel websites waarmee je de makelaar kunt overslaan en je woning kunt aanbieden als “te koop”. Maar verkopers moeten bereid zijn om veel werk te doen om het verkoopproces te beheren, zonder garantie op een definitieve verkoop. Denk aan het proces om een woning te vinden die je jezelf kunt veroorloven en om een hypotheek te krijgen? Een huis verkopen op zichzelf kan veel lastiger zijn. Hier zijn vijf vragen die je jezelf zou moeten stellen voordat je zelf een woning verkoopt.

Vijf vragen om te stellen

    Ken ik de waarde van mijn huis in de huidige markt?
    Ben ik klaar om met een makelaar van een koper te werken?
    Hoe regel ik de verkoop en marketing?
    Kan ik kritiek op mijn huis verdragen?
    Ben ik bereid om potentiële kopers te screenen?

Ken ik de waarde van mijn huis?

Een veelgemaakte fout die verkopers maken, is hun woning te hoog inprijzen, waardoor het pand op de markt blijft liggen.

Als een huis lang blijft zitten, beginnen kopers zich af te vragen wat er mis mee is. De beste optie is om uit het juiste poortje te komen. Om een huis concurrerend op de markt te brengen, moeten verkopers onderzoek doen naar de uiteindelijke verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in hun gemeenschap.
Vastgoedwebsites bieden doorgaans lokale verkoop trendinformatie, verkoopprijzen voor vergelijkbare huizen in de gemeenschap en de gemiddelde duur van de tijd op de markt. Maar deze websites beschikken niet over alle gegevens waartoe een makelaar toegang heeft, dus het kan de moeite waard zijn om een makelaar te vragen een marktanalyse uit te voeren of een taxateur in dienst te nemen. Veel vastgoedwebsites maken een snelle schatting, ze doen geen marktanalyse, ze schrijven alleen een algoritme.

Onderzoek de markt en bepaal een realistische prijs

Nu is het tijd om een objectieve analyse van je lokale huizenmarkt uit te voeren en je prijs te bepalen. Het sleutelwoord is hier ‘objectief. Verkopers laten maar al te vaak de emotie in de weg staan van wat een volledig rationele oefening zou moeten zijn. Je liefde voor je huis heeft geen invloed op de waarde ervan.
Vraag een realistische prijs

Stel een realistische prijs in. Veel mensen denken dat hun huizen meer waard zijn dan ze zijn. Zet je emoties opzij en bepaal een prijs  op basis van harde gegevens. Online vastgoedsites zoals Funda geven een schatting van de waarde van je huis op basis van factoren zoals vierkante meters, het aantal slaapkamers en badkamers en de locatie van je huis. Je kunt ook zien welke vergelijkbare huizen in je buurt verkocht worden. Websites zoals Funda kunnen je helpen deze informatie te verkrijgen en je kunt ook zoeken in lokale registraties van onroerend goed. Je kunt die informatie vinden door contact op te nemen met het kantoor van je staat of met de provincieambtenaar.

Kan ik werken met een makelaar van een koper?

In een onroerendgoedtransactie zou je een makelaar inhuren om je huis te vermelden en zou je een vergoeding betalen, traditioneel ongeveer 6 procent van de aankoopprijs. De makelaar van de koper en de makelaar van de verkoper verdeelden de commissie vaak in twee.

Maar als je alleen verkoopt, kun je soms een commissie aanbieden aan de makelaar van de koper om hen te stimuleren om je huis te tonen. De commissie is ongeveer drie procent van de verkoopprijs. Een makelaar van een koper verwacht dit meestal, dus het niet betalen van een commissie kan je pool van potentiële kopers doen slinken. Je moet echter eerst meer te weten komen over de vastgoedwetgeving, zodat je de makelaar van de koper niet te veel betaalt of vastloopt in een transactie die schadelijk voor je is.

Kan ik verkoop- en marketing taken uitvoeren?

Sommige verkopers onderschatten de hoeveelheid moeite die het kost om hun huis op de markt te brengen. Je moet het huis te allen tijde schoon, vrij van rommel en show ready houden.

Andere belangrijke stappen zijn onder meer, het nemen van goede, professionele foto’s van het onroerend goed en het schrijven van effectieve verkoopteksten. Een bord ’te koop’ kopen en installeren met promotie vliegtuigen met contactgegevens. Het aanbieden van de woning op verschillende advertentiesites en onroerend goed websites. Je wilt ook dat het huis op online vastgoed verkoop websites wordt geplaatst, of op Jaap en Funda, een database van makelaarskantoren van onroerend goed te koop. Verkopers kunnen hun woning niet op Funda plaatsen, maar sommige bedrijven hebben makelaars die het huis van een verkoper op Jaap plaatsen voor een vast bedrag, meestal een paar honderd euro. Naast het verkopen van hun eigen onroerend goed, moeten verkopers vaak mensen vinden en inhuren om hen te helpen de verkoop te voltooien. Deze professionals zijn onder meer: vastgoedadvocaten om contracten te herzien en advies te geven, taxateurs en aannemers om noodzakelijke woning reparaties uit te voeren.

Kan ik kritiek op mijn huis verdragen?

Het emotionele aspect van het verkopen van een huis wordt vaak over het hoofd gezien, maar het is een belangrijk onderdeel van het verkoopproces. Eigenaars zullen waarschijnlijk veel horen over de tekortkomingen van hun huis van kopers die proberen een lagere prijs te bedingen. Of erger nog, ze ontvangen mogelijk geen interesse in hun huis, vooral als de prijs te hoog is. Het kan gemakkelijker zijn om een huis te verkopen als je er geen emotionele gehechtheid aan hebt en een objectief beeld van de waarde ervan kunt krijgen. Ben ik bereid om potentiële kopers te screenen?

Als je een verkoper gaat worden, moet je bereid zijn om de kopers te screenen. Het heeft namelijk geen zin om je huis aan verkopers te tonen die niet in staat zijn de verkoopprijs te voldoen. Voordat je een contract met een koper ondertekend, moet je ervoor zorgen dat de koper in staat is om de koopsom te voldoen. Je wilt je huis niet van de markt halen om te onderhandelen met iemand die nooit gekwalificeerd was voor het huis.”

Voordat je een aanbieding accepteert, vraag je om een lopende hypotheek goedkeuring van een gerenommeerde geldschieter. In de brief moet worden vermeld dat de koper met de kredietgever heeft gesproken en dat deze vooraf is goedgekeurd voor de aankoopprijs van het huis.

Dit artikel is geschreven door makelaar Nijmegen.

https://www.jehuismakkelijkverkopen.nl/