5-S Webgids
Image default
Winkelen

Keltische trouwringen

Keltische trouwringen zijn net weer een beetje anders dan je gewend bent van trouwringen. Of je nu graag Iers erfgoed aan de wereld wil tonen, of de ringen gewoon erg mooi vindt, het biedt een nieuwe optie voor de trouwringen. Keltische trouwringen worden met de hand gemaakt in Ierland, en gestempeld in het Kasteel van Dublin. Er zijn verschillende soorten Keltische trouwringen. Enkele populaire voorbeelden zijn: Claddagh trouwringen, ringen met een Keltische knoop, triquetra trouwringen en ringen met Gaelische inscriptie. In dit artikel vind je een uitleg van elk van deze ongebruikelijke trouwringen.

Claddagh-ringen zijn traditionele Ierse liefdesringen. De ring bestaat uit een hart met een kroon erop, vastgehouden door twee handen. Het hart symboliseert liefde, de handen vriendschap en de kroon loyaliteit. Er zijn verschillende manieren om de Claddagh-ring te dragen, afhankelijk van je relatiestatus. Wanneer je hem als trouwring gebruikt, draag je hem aan je linkerhand met de punt van het hart naar je toe.

Een Keltische knoop (Celtic knot) is een stilistische weergave van een eindeloze knoop. Het is overgenomen van de oude Kelten en wordt vaak gebruikt als versiering. Doordat de knoop geen einde heeft, wordt hij ook geassocieerd met eeuwige liefde: een mooi symbool voor een trouwring. Deze Keltische trouwringen komen vaak in twee of drie kleuren, waarbij één kleur gebruikt wordt om de knoop weer te geven. Deze loopt over de hele band, alsof het erin geweven is. De ringen komen in allerlei materialen en breedtes, en zijn prachtige ringen voor zowel mannen als vrouwen.

De triquetra staat ook wel bekend als Trinity knot. Het is een Latijnse naam met de betekenis ‘driehoekig’, voor een Keltisch religieus teken. Het symbool bestaat uit drie in elkaar grijpende cirkels. De triquetra heeft verschillende betekenissen: voor de Christenen slaat het op de Heilige Drie-eenheid, maar de Kelten hadden een andere invulling. Voor hen staat het symbool voor Leven, Dood en Wedergeboorte, of de drie natuurkrachten: Land, Lucht en Zee.

Bij trouwringen met een triquetra loopt het symbool vaak over de gehele band, soms gecombineerd met andere symbolen.
Gaelisch is een oud-Keltische taal. Gaelische trouwringen bevatten dus romantische inscripties in deze taal. Weinig mensen die de ring zien zullen de betekenis begrijpen, maar het is wel een mooi voorbeeld van eeuwenoude romantiek.

Wanneer je dus de liefde voor je partner op ongebruikelijke wijze wilt uitdrukken met eeuwenoude romantische symbolen, zijn Keltische trouwringen iets voor jou. Omdat er zo veel verschillende soorten zijn, is het zeker de moeite waard om je er eens in te verdiepen! Bekijk alvast enkele modellen bij Elnora trouwringen.