5-S Webgids
Image default
Aanbiedingen

Lekkage in je huis; help!

Ook al wil je het natuurlijk niet, bijna iedereen heeft toch wel eens last gehad van een lekkage. De meeste lekkages ontstaan door achterstallig onderhoud. Je wil natuurlijk het liefst lekkages voorkomen. Lekkages zijn niet alleen vervelend, maar ze kunnen ook voor schade zorgen zoals  vochtplekken op je plafond, schade aan je meubels of kapotte vloeren. Ook kan lekkage zorgen voor schimmel of roest in je huis. Dat wil je natuurlijk niet! Daarom geven we je wat meer informatie over de oorzaken van lekkages in je huis. 

Dak

Een plek in het huis die het vaakst lekt, is het dak. Het is dan ook heel belangrijk om je dak een paar keer per jaar te laten controleren, om lekkage van je dak te voorkomen. Een dakdekker bijvoorbeeld kan kijken of de dakpannen nog op de goede plek liggen en of ze nog recht liggen. Verder is het belangrijk om je dakgoot goed te onderhouden. Door het weer kan er viezigheid en bladeren in je dakgoot belanden. Wanneer dat zich opstapelt, kan je dakgoot verstopt raken. Daarom is het aan te raden om je dakgoot regelmatige schoon te maken: aanbevolen wordt om dit minimaal eenmaal per jaar te doen. Je kunt dat natuurlijk zelf doen, maar ook hiervoor kun je een dakdekker inschakelen. Verder is het ook goed om eens naar de omgeving van je woning te kijken. Als je bijvoorbeeld ergens woont waar veel bomen staan, is het een idee om loshangende takken weg te halen. Als het dan een keer gaat stormen, voorkom je dat er daardoor schade komt op je dak.

Plafond

Als je last hebt van vochtplekken op je plafond, is het vaak zo dat er een waterlekkage zit in het dak of in de dakgoten. Maar dit kan ook een andere oorzaak hebben, bijvoorbeeld dat er water door de muren in je huis komt door een waterafvoerbuis die het niet meer goed doet. Het water loopt dan via de muren naar het plafond en veroorzaakt op die manier vochtproblemen.

Badkamer

De badkamer is een plek met veel waterbronnen. Daardoor is de kans op lekkage daar dan ook groot. Waterlekkage kan worden veroorzaakt door een kraan die niet meer goed werkt of door een kapotte wateraanvoer naar de douche of wastafels.

Opsporen

Weet je niet goed wat je moet doen als je last hebt van lekkage in je huis? De oorzaak van een lekkage is niet in alle gevallen gelijk duidelijk. Een vakman kan je helpen op de oorzaak te achterhalen. Deze heeft hier speciale apparatuur voor en heeft daarnaast vaak veel ervaring met het opsporen van de lekkage. Het is in ieder geval van belang dat je de oorzaak achterhaalt. Door snel te handelen, voorkom je verdere schade aan je huis.