5-S Webgids
Gezondheid

Met deze belangrijke tips kan een “muisarm” worden voorkomen

Wat is RSI of een muisarm eigenlijk?

Een muisarm is een onderdeel van RSI-achtige klachten. RSI ontstaat door een verkeerde houding. Dit kan onder andere achter een bureaustoel in het kantoor zijn. Door een bepaalde houding die steeds wordt aangenomen of door het zetten van kracht kunnen klachten in armen, nek, rug en schouders optreden. Ieder lichaam is weer anders. De een zal sneller overbelast raken door een bepaalde taak als de ander. Kleine bewegingen worden steeds herhaald en daardoor raken bepaalde spieren en gewrichten overbelast. Het is daarom zeer belangrijk om van houding te wisselen of te rusten tijdens een langdurige eenzijdige taak. RSI geeft namelijk vervelende pijnklachten die langdurig van aard kunnen zijn. Een goede doorbloeding bijvoorbeeld en veel bewegen verminderd de kans om RSI te ontwikkelen.

RSI kan ook een tinteling zijn in vinger of onder arm of een doffig gevoel. Maar ook een bepaalde houding die opnieuw steeds pijnklachten veroorzaakt. En verlies van kracht in armen en benen kunnen op symptomen van RSI wijzen.

Tips om RSI klachten te voorkomen

Een ergonomische bureaustoel aanschaffen

Deze speciaal ontworpen bureaustoelen werken effectief tegen nek en rugklachten zo ook tegen RSI en muisarmen. Tegenwoordig werken we veel thuis. Niet iedereen beschikt standaard over een ergonomische bureaustoel. Hierbij lopen we vaker rond bij de fysiotherapeut. Een ergonomische bureaustoel geeft het lichaam de juist benodigde ondersteuning bij beeldscherm taken waardoor overbelasting en RSI wordt voorkomen. Als je zo een stoel aanschaft krijg je vaak een instructie mee over hoe je op zo een stoel moet zitten. Indien de stoel niet goed is afgesteld kunnen er namelijk alsnog RSI klachten ontstaan. De stoel dient dus helemaal aan de lichaamshouding te worden aangepast. Door het advies leer je zelf ook om de stoel in de juiste standen te zetten.

Neem je houding onder de loep en wordt je hier bewust van

Vaak stil staan bij je houding zorgt ervoor dat je jezelf bewust wordt en even in een andere houding kunt gaat zitten. Op deze manier verminder je de kans op RSI klachten. Het kan zijn dat je onbewust spieren aanspant tijdens taken of je zit teveel ingedoken. Door jezelf hier bewust van te maken kun je de ongewenste houding corrigeren. RSI ontstaat langzaam. Vaak ben je zo gefocust op je werk dat je onbewust een gespannen houding aanneemt. Houding afwisselen voorkomt dus erger.

Zorg voor minder stress en een aangepaste werkplek

Stress is een veel voorkomende oorzaak van RSI klachten. Dit zorgt ervoor dat je steeds ook ongemerkt gespannen bent. Zorg voor stress reductie als time management, sport en mindfulness. Ook yoga kan goed helpen tegen stress. Op je werkplek kunnen speciale hulpmiddelen tegen RSI worden geïnstalleerd. Zo zijn er ergonomische thuiswerk sets verkrijgbaar als een RSI vrije muis met verticale grip en ergonomisch bureau die makkelijk verstelbaar is op werkhouding. Samen met een ergonomische bureaustoel dient zo een werkplek mits goed afgesteld de kans op RSI aanzienlijk te verkleinen. Ook speciale aangepaste toetsenborden die een kleinere afstand hebben tot de muis zorgen voor minder overbelasting.

Gerelateerde artikelen

Hoe moet je handelen bij een hartaanval?

Incubatietijd SOA en Chlamydia

Magnesium voor het slapen gaan, goed idee?