5-S Webgids
Image default
Aanbiedingen

RVS Kindergrafmonument voor je baby

Hoe maak je een kindergraf voor een baby? Lees mee hoe Memorabel afscheidsmonumenten een kindergrafmonument samen met nabestaanden ontwikkelde. Nabestaanden bepalen hoe een ontwerp voor het babygraf van hun kindje wordt  Ook zijn de nabestaanden nauw betrokken bij de uitvoering en de plaatsing van het kindergrafmonument op de begraafplaats.

De eerste ontmoeting

Carla en Lars kwamen langs en vertelden het intens verdrietige verhaal van het korte leven van Marlies. Een leven dat in haar korte tijd zo vol lijden was. 

Voor Marlies wilden ze een monument dat straks was, maar wel speels en levendig en licht. 

Het moest een uniek en oorspronkelijk ontwerp worden.

Ontwerpen kindergrafsteen 

Samen legden we een weg af van de eerste schetsjes en ideeën via een kartonnen model op ware grootte tot een monument van RVS en glazen vlinders.  

 Iedere stap in het proces spraken we door en waar mogelijk keken we samen naar de verschillende stadia in het atelier en de werkplaats. 

Kleine ontwerpjes

Uit de verschillende kleine ontwerpjes voor het kindergraf kozen Carla en Lars na zorgvuldig kijken en nog eens kijken dit ontwerp. Ze waren daar unaniem in.

In het grafmonument is de M van Marlies is tevens een hart. Uit het hart ontspruit een tak die omhoog loopt maar plots eindigt. De overige letters van Marlies rusten op deze tak.

Haar volledige naam en de data volgen de tak tot het abrupte einde. 

Aan de hand van het gekozen kleine model maakten we een model voor het kindergrafmonument op ware grootte zodat we precies konden zien hoe het zou worden.

 Details zoals hoe de a uit de tak komt en de ruimte tussen de M en de overige letters werden nog in samenspraak verfijnd en verbeterd.

3D ontwerp kindergrafmonumenten

Omdat ik het niet kon laten heb ik met een 3D programma als oefening het ontwerp nagebouwd en in een landschappelijke omgeving geplaatst. Het geeft een goede impressie van het uiteindelijke resultaat.

Uitvoering kindergrafsteen

Materialen werden besteld, gesneden gelast en geschuurd. Tussendoor kwamen Carla en Lars langs om de vorderingen te bekijken.

Vlinders op kindergraf

In het monument zijn glazen vlinder verwerkt. De keuze van de vlinders qua grootte, vorm en kleur is erg persoonlijk. Samen gingen Carla en Lars langs bij een glaskunstenaar om de mooiste vlinders van glas uit te zoeken.


glazen vlinder op kindergraf 

 

Ze konden daar rustig de beste vlinders uitzoeken. Samen bepaalden we de juiste positie en hoek op het monument in de werkplaats. 

Tekst graveren in RVS grafmonument

Met ets techniek werden de tekstregel en de naam plus data in het RVS geëtst. Dat zag er in de werkplaats zeer geslaagd uit. Maar eenmaal in mijn atelier met meer licht viel een aantal storende “spettertjes” op. Deze werden nog snel weggewerkt.

RVS grafrand en steentjes 

De ruimte rondom het monument wilden we opvullen met een steentje. Rondom kwam een RVS grafrand waarbinnen de grafbedekking kon komen. We kozen voor een fijn groen steentje. De steensoort heet Olivijn en is erg prettig om aan te raken. 

Bovendien Olivijn heeft als bijzondere eigenschap dat het CO2 absorbeert. 

 

Plaatsen babymonument op kerkhof

Op een nogal druilerige zaterdagochtend plaatsen we samen met de nabestaanden het monument op de begraafplaats. Lars nam het monument in zijn armen en droeg het naar het graf. Carla droeg het frame. Ook werden nog zakken met steentjes Olivijn gesjouwd.

Het was een emotioneel moment toen het monument voor Marlies op het graf gezet werd. Samen bepaalden we de precieze positie van het monument, verwijderden onnodige bordjes en strooiden de groene steentjes rondom. Ondanks de regen zag het monument er licht en kleurrijk uit. 

 

Kindermonument baby: van ontwerp tot  plaatsing

Het is een intensief traject geweest van het eerste gesprek, de krabbels en schetsen, de kleine modelletjes, het model op ware grootte, de vlinders uitzoeken tot aan het plaatsen.

Het is fijn om te horen dat het “een onderdeel van het rouwproces” is geworden en dat “het heel waardevol en bijzonder was om te ervaren.” 

Ik bedankt Carla en Lars hartelijk voor de prettige en creatieve samenwerking en wens ze veel sterkte.

 

Jeroen Stok Memorabel Afscheidsmonumenten

info@memorabel.nl

06 49 351 338

 

#Kindergrafsteen, #kindergraf, #babygrafsteen, #babygraf, #kindergrafmonument, #kindermonument

 

https://www.memorabel.nl/product-category/monumenten-voor/baby/