5-S Webgids
Woning en Tuin

Vloerisolatie, hoe belangrijk is ze in de praktijk?

Van warme lucht is bekend dat ze over een stijgende werking beschikt. Deze stijgende werking leidt er in de praktijk toe dat veel mensen het idee hebben dat de plaatsing van vloerisolatie helemaal niet belangrijk is. Waarom zou je namelijk de vloer isoleren wanneer warme lucht toch een stijgende werking heeft? Daar zijn toch verschillende redenen voor aan te halen. Eén van de redenen is terug te vinden in het feit dat steeds meer mensen gebruikmaken van vloerverwarming. De warme lucht wordt dus geproduceerd aan de vloer waardoor er daar al een significant deel verloren kan gaan. Door ervoor te kiezen om de vloer te isoleren is dat uiteraard niet het geval. 

Waar rekening mee houden bij het plaatsen van vloerisolatie?

Voor de realisatie van vloerisolatie geldt dat er rekening moet worden gehouden met meer verschillende factoren dan je mogelijks in eerste instantie zou vermoeden. Om te beginnen is het bijvoorbeeld zo dat je na moet gaan of de vloer het best langs onder of langs boven kan worden geïsoleerd. Bovendien moet je ook altijd even controleren of er een kruipkelder aanwezig is of niet. Andere zaken waar je aandachtig voor moet zijn, zijn in de praktijk de volgende:

  • Over welke dikte moet de vloeropbouw beschikken?

  • Hoeveel mag de vloerisolatie kosten per vierkante meter? 

Er dient dus best met een aantal verschillende zaken rekening te worden gehouden bij het uitkiezen van de isolatie voor je vloer. Enkel en alleen door een vergelijking uit te voeren tussen deze verschillende mogelijkheden zal je kunnen vaststellen welk type materiaal nu precies voor jou het interessantst is. Dat ook het kostenplaatje daarin een belangrijke rol speelt spreekt voor zich. 

Met welke kosten moet je ongeveer rekening houden?

Zoals eerder op deze pagina al aangehaald kunnen de kosten voor de realisatie van vloerisolatie sterk uiteenlopend zijn. De voordeligste opties waarover je beschikt zijn vloerisolatiedekens en vloerisolatieplaten. Wanneer je deze gaat aankopen zal je tot de vaststelling komen dat je voldoende hebt aan een kostprijs gelegen tussen de 15 en 35 à 40 euro per vierkante meter. Bij de alternatieven die op de markt zijn terug te vinden, namelijk de gespoten PUR, isolatie chape en vloerisolatiekorrels of schelpen is er dan weer al snel sprake van een gemiddeld prijskaartje gelegen tussen de 25 en 50 euro per vierkante meter. Voor mensen die bijvoorbeeld rekening dienen te houden met een strak budget voor de isolatie in hun vloer is het in ieder geval een absolute must om voldoende aandacht te besteden aan het verschil in kostprijs. Zoveel mag wel duidelijk zijn.

Hoe belangrijk is vloerisolatie voorzien in je woning? 

De bovenstaande vraag is er één die in de praktijk zeer vaak weerklinkt. Als je kiest voor het toepassen van vloerisolatie zal je in ieder geval in de praktijk tot de vaststelling komen dat je aanzienlijk minder zal moeten stoken om je huis te kunnen verwarmen. Hierdoor zal je kunnen rekenen op een besparing op jaarbasis welke zomaar even gelegen kan zijn rond de 7 kubieke meter aardgas. Hoeveel je daarmee precies kan uitsparen is natuurlijk afhankelijk van de kostprijs van het aardgas op het ogenblik dat je de isolatie laat plaatsen. In ieder geval zal je kunnen vaststellen dat vloerisolatie zeker en vast een waardevolle toevoeging kan zijn voor jouw wooncomfort en portefeuille. Dit zal bij veel mensen uiteraard als muziek in de oren klinken.

Warm huis, minder stookkosten, Isolatiespecialist.