5-S Webgids
Image default
Sport

Wat is het verschil tussen een medicine ball en een fitnessbal?

Ben je van plan om iets nieuws te proberen om je buikspieren te trainen? Heb je weleens verzwaarde ballen gebruikt maar heb je geen idee wat het verschil is tussen een fitnessbal en een medicine ball? Wil je een fitnessbal kopen of een medicine ball kopen? Hieronder hebben we de fitnessbal en de medicine ball uitgelicht.

Fitnessbal
Fitnessballen zijn grote opblaasbare rubberen ballen. Andere veelgebruikte termen zijn oefenballen, stabiliteitsballen, gymballen, sportballen, balansballen, yoga / pilatesballen, lichaamsballen en therapieballen. Oefeningen met de fitnessball verbeteren je je balans, coördinatie, flexibiliteit en core stabiliteit. Wanneer je traint met de fitnessbal worden, om te balanceren op de bal, de spieren van je core aangesproken.

Medicine balls
Medicine balls zijn met lucht gevuld en hebben een sterke, dikke rubberen schaal die het gewicht aan de bal geeft. De look en feel is vergelijkbaar met een basketbal. De bal is veel zwaarder en zal een beetje stuiteren. Ze zijn kleiner dan een fitnessbal, waardoor je een krachtigere grip krijgt en kunt gooien. Een medicijnbal is perfect om samen langere afstanden te werpen of voor snelle herhaling die tegen een muur stuitert of tegen een muur stuitert.

Welke oefeningen kan ik met een bal doen?
Veel eenvoudige oefeningen kunnen worden uitgevoerd met een fitnessbal of medicijnbal. Door het grotere formaat van een fitnessbal zullen sommige universele oefeningen minder praktisch zijn. Een compleet baloefenprogramma omvat vier aandachtsgebieden: balans, uithoudingsvermogen, krachttraining en flexibiliteit / stretchen.

Fitnessbal versus medicine ball – welke moet je kiezen?
Bij het kiezen tussen een fitnessbal of medicijnbal moet je nadenken over wat je uit jouw training wilt halen. Ze doen allebei heel verschillende dingen en kunnen dus voor veel verschillende trainingen worden gebruikt.

Een medicine ball is uitstekend geschikt voor het ontwikkelen van explosieve kracht en uithoudingsvermogen. Er zijn veel verschillende oefeningsroutines die je ermee kunt doen, maar het belangrijkste doel achter de medicine ball is krachttraining. Bij oefeningen met de fitnessbal wordt de focus vooral gelegd op het verbeteren van je je balans, coördinatie, flexibiliteit en stabiliteit. Je kunt wel met halters je oefeningen met een fitnessbal verzwaren.