5-S Webgids
Financieel

Wat kost een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Velen proberen voor zichzelf uit te maken of ze het willen. Het afsluiten van een AOV. Veel mensen maken de stap niet omdat ze denken dat het te duur is. Maar hoe veel kost een arbeidsongeschiktheidsverzekering nu werkelijk? In dit artikel nemen we deze vraag uitgebreid met je door.

Geen klant en klaar prijskaartje

Hoe veel een AOV verzekering kost is nooit precies te zeggen. Aan een AOV hangt nooit een kant en klaar prijskaartje. Er zijn namelijk diverse factoren die de hoogte van de premie bepalen. Er zijn dingen waar je zelf geen invloed op hebt. Maar er zijn ook genoeg dingen waarmee jij invloed kunt uitoefenen op de premie.

Het verzekerde inkomen

De premie is onder andere afhankelijk van je leeftijd en het verzekerde inkomen. De hoogte van het verzekerde inkomen kun je zelf bepalen. Wanneer je dan arbeidsongeschikt raakt krijg je een uitkering. Deze gaat op maandelijkse basis. De hoogte van die uitkering is dus ook weer afhankelijk van het verzekerde inkomen. Wanneer je slechts €20.000 verzekerd dan zal de uitkering een stuk lager zijn dan wanneer je €45.000 verzekerd.

De looptijd

Je kunt ook zelf bepalen hoe lang je wilt dat de AOV doorloopt. Je kunt een AOV baseren op tijdelijk arbeidsongeschiktheid, maar ook op langdurige arbeidsongeschiktheid. Je kunt er namelijk voor kiezen om een AOV te nemen die doorloopt tot de AOW leeftijd is bereikt. Dit is uiteraard bedoeld voor langdurige arbeidsongeschiktheid.

Keuze uit talloze opties

Vele verzekeraars bieden ook allerlei verschillende opties aan als het gaat om een AOV. Vaak zijn er ook voor veel beroepstakken AOV plannen samengesteld. Je kunt een AOV ook afsluiten met of zonder advies. Bij veel verzekeraars is het zo dat je met een AOV met advies meer mogelijkheden hebt. Je hebt dan een bredere mogelijkheid bij het afsluiten van een AOV. Maar je betaalt echter wel een prijs voor de advieskosten.

Fiscale voordelen

De premie van een AOV is tevens fiscaal aftrekbaar. Je kunt de arbeidsongeschiktheidsverzekering kosten dus aftrekken van de inkomstenbelasting. Je kunt hiermee flink wat terugkrijgen. Het gaat hierbij werkelijk waar om honderden euro’s per jaar. Je kunt op zijn minst al een derde terug krijgen van de premie. Zit je in de hoogste belastingschijf? Dan kun je vaak meer dan de helft terug krijgen op de AOV premie!

Is een AOV het waard?

Velen stellen zich deze vraag iedere dag weer. Dit is uiteraard afhankelijk van jouw beroep. Arbeidsongeschiktheid kan iedereen overkomen. Maar bij het ene beroep is de kans hierop weer een stuk groter dan bij het andere. Wanneer de kans groot is dan is het zeker weten de moeite waard om er op zijn minst eens goed naar te kijken. Want wat je natuurlijk het allerminst wilt, is niet meer kunnen werken, en daarbij ook nog eens zonder inkomen zitten.

Gerelateerde artikelen

Waarom sluiten vooral kleine bedrijven een zakelijke lening af? En waar moet je op letten?

INCASSO NO CURE NO PAY

Salarisadministratie – zelf doen of uitbesteden