5-S Webgids
Winkelen

Winkelaanbod 2021

Op 1 januari 2021 telden Nederland 900 minder winkels dan een jaar eerder. De verwachting was dat de impact van Corona een stuk groter zou zijn, maar door de steunpakketten van de overheid konden veel winkeliers hun hoofd boven water houden. Nog steeds kent Nederland nu ruim 85 duizend winkels (uitgezonderd webwinkels). Non-food winkels zijn het relatiefs hardst getroffen, net als boekenwinkels. Aan de andere kant steeg het aantal electronica winkels, warenhuizen, voedingswinkels en speciaal winkels. De gemiddelde daling van winkels is lager dan de jaren ervoor, waar het dus duidelijk is dat de steunpakketten zijn impact hebben gehad. Dit betekent dat winkels die normaliter het niet overleefd hadden, nu toch nog aanwezig zijn in het straatbeeld.

Webshops immens populair

De maatregelen waardoor winkels gesloten moesten worden voor klanten, heeft er toe geleid dat er anno 2021 veel meer webshops zijn dan voor de Corona uitbraak. Winkels die nog geen webshop hadden, hebben nu wel een webwinkel om klanten te voorzien van hun producten. Daarnaast zijn er meer nieuwe webshops op de markt verschenen. Denk hierbij vooral aan speciaal winkels, hobbywinkels, sport webshops, zwembaden webshops en online vergelijkingswebsites. Grote online merken als Bol.com, Wehkamp, Mediamarkt en CoolBlue hebben door de populariteit van online winkelen een veel hogere omzet gedraaid dan de jaren ervoor. Overige populaire online webshops zijn, online boodschappen winkels, sekswinkels, fietswinkels, sportwinkels, thuiswerk artikelen en bouwmarkten. Het gemak van online winkelen, lage prijzen, snelle levering en de mogelijkheid om producten te vergelijken zijn de meest gehoorde voordelen van online winkelen. Let wel op als je bij een online shop iets bestelt. Fraudeurs maken gretig gebruik van de populariteit. Zoek dan ook altijd reviews op van de betreffende winkel waar je iets wilt bestellen en let ook op de levering. Het kan namelijk voorkomen dat de levertijd erg lang is, omdat bijvoorbeeld de artikelen via dropshipping vanuit China komen.

Verandering in ons winkelgedrag

Het zal geen verrassing zijn dat ondanks dat het weer mogelijk is om een winkel in het dorp op stad te bezoeken, veel mensen het gemak van online winkelen hebben ontdekt. Dit zal er ook toe leiden dat veel mensen online blijven winkelen de komende jaren en dat is uiteraard geen goed nieuws voor de winkels in de winkelstraten. Momenteel is de winkeldichtheid al gedaald met 61% in de Nederlandse gemeenten. Deze trend zal zich naar alle waarschijnlijkheid doorzetten en ons shopgedrag blijvend veranderen.

Gerelateerde artikelen

Keltische trouwringen

Een koeienhuiden vloerkleed voor thuis of op je bedrijf

Welk vermogen laadstation heb je nodig om je auto thuis op te laden?