5-S Webgids
Image default
Vervoer en transport

Zomerbanden/winterbanden of all season banden?

De drie soorten autobanden

Als het gaat om het kiezen van de juiste autobanden, hebben alle autobezitters bijna altijd drie opties om uit te kiezen:

  • Zomerbanden, die zijn ontworpen voor gebruik tijdens warmere seizoenen
  • Winterbanden, die speciaal zijn ontworpen voor gebruik op koude en ijzige wegen
  • All season banden, die kunnen worden gezien als een mix tussen zomer- en winterbanden. En dus het hele jaar door kunnen worden gebruikt.

Veel autobezitters stellen zich vaak de vraag (vooral wanneer het winterseizoen nadert): “Heb ik winterbanden nodig voor mijn auto als ik al all season banden heb?”

Zoals eerder gezegd, zijn all season banden speciaal ontworpen om een ​​combinatie van de voordelen van zomer- en winterbanden aan te bieden. Het is daarom geen wonder dat veel voertuigen bij het verlaten van de fabriek van all season banden zijn voorzien. Deze banden rijden het hele jaar door meestal vrij soepel.

Maar rijden all season banden nu dus beter dan winterbanden in de winter en rijden ze beter dan zomerbanden in de zomer?

All season banden of winterbanden?

De oplossing voor de vraag over winterbanden versus all season banden hangt grotendeels af van waar u woont en van de weersomstandigheden waarin u daadwerkelijk rijdt. Als u niet veel sneeuw ziet elk jaar, en als gladde ijzige wegen vaak niet voorkomen, dan zijn alle season banden waarschijnlijk de juiste keuze. Als u echter weet dat sneeuw of ijzige wegen altijd een probleem vormen gedurende een bepaalde periode, is het dus raadzaam om winterbanden te laten monteren. Dit is zo omdat het een essentiële veiligheidsmaatregel is die uw leven zou kunnen redden.

Een all season band is niet ontworpen voor extreme winteromstandigheden (zoals rijden door sneeuw of rijden op ijs). Deze banden hebben niet de unieke en specifieke kenmerken die winterbanden hebben, zoals specifieke loopvlakpatronen en bijtranden.

All season banden of zomerbanden?

Bij het vergelijken van de beste zomerbanden met de beste all season banden, presteren de zomerbanden veel beter op zowel droge als natte wegen tijdens hoge temperaturen. Ze zullen veel beter remmen, zorgen voor betere wegligging en tractie, extra rijcomfort en zullen ook veel minder bandengeluid hebben. Bovendien zullen ze, dankzij een grotere focus op het verminderen van de rolweerstand, veel efficienter zijn qua brandstofconsumptie.

Zomerbanden scoren ook beter als het gaat om duurzaamheid. Deze duurzaamheid wordt vooral belangrijk bij het overwegen van grotere kilometerstanden. Evenzo moet er rekening mee worden gehouden dat all season banden veel duurder zijn dan zomerbanden van dezelfde klasse.

Ten slotte moet u er ook rekening mee houden dat, als u een middenklasse of sterker nog een topklasse auto heeft, u zich aan zomerbanden moet houden. Alleen deze gespecialiseerde banden zijn bestand tegen de hogere prestatie eisen die de meeste moderne auto’s hebben.

Als u op zoek bent naar geweldige zomerbanden, bekijk dan deze twee Hankook banden: de Hankook Ventus Prime 3 K125 en de Hankook Kinergy Eco K425. Momenteel zijn deze een van de populairste zomerbanden om uit te kiezen. De kwaliteit van Hankook banden staan altijd hoog aangeschreven. 

Nieuwe banden nodig? Bekijk dan alle autobanden bij Bandenconcurrent.

https://www.bandenconcurrent.nl/