5-S Webgids
Image default
Woning en Tuin

4 x inspiratie voor je plafond

Heel veel mensen kiezen voor een wit plafond. Dat is vaak een goede, veilige keuze, maar daarmee ook meteen een beetje saai. Je kunt je plafond best een stukje spannender maken. Hoe dan? In dit artikel geven wij je een paar tips. 

 

Als je aan je plafond gaat werken is het belangrijk dat je je eerst bedenkt hoe je dat gaat doen. Huur je iemand in, of ga je zelf aan de slag? Kies je voor dat laatste dan is het belangrijk dat je wel veilig aan het werk gaat. Regel dus een goede, stevige ladder of rolsteiger bij rolsteiger.net, zodat je goed en veilig bij het plafond kunt.

Kies een mooie kleur

Je kunt ervoor kiezen om je plafond in een mooie kleur te schilderen en dan hebben we het uiteraard niet over wit. Ga voor een neutrale kleur, die niet te heftig is. Met een kleur kun je namelijk heel erg goed sfeer geven aan een ruimte en door je plafond zo te schilderen, geef je veel meer diepte aan de kamer. Lichte kleuren laten de kamer hoger lijken, maar vallen niet zo op. Donkere kleuren zijn een echte blikvanger, maar laten het plafond lager lijken. Kies daarom niet voor een donkere kleur als je al een laag plafond hebt.

Sierlijsten en ornamenten

Je kent het wel: van die karakteristieke herenhuizen met prachtig hoge plafonds met sierlijsten en ornamenten. Als je in zo’n pand woont, haal je die natuurlijk nooit meer weg, maar als je een nieuwbouwwoning hebt, zitten er waarschijnlijk geen sierlijsten en ornamenten op je plafond. Deze kun je gelukkig wel laten zetten en zijn vaak gewoon verkrijgbaar bij de bouwmarkt. Het is de kunst om ze zó aan het plafond te bevestigen, dat ze origineel lijken. 

Ga voor hout

Hout op het plafond wordt steeds populairder. Houten vloeren en wandbekleding zie je wel vaker, maar tegenwoordig dus ook veel plafonds. Dankzij het hout krijgt de ruimte een warme, luxe uitstraling. Met hout op je plafond kun je ook alle kanten op. Je kunt verschillende soorten hout gebruiken of een speciaal patroon. Zo ziet een visgraatpatroon er bijvoorbeeld erg chique uit, terwijl een plafond dat veel meer opengewerkt is, een heel stoere aanblik geeft.

Los met behang

Behang is altijd al een populaire vorm van muurbekleding geweest, maar je kunt er ook heel goed je plafond mee bedekken. Het werkt in principe hetzelfde, al is de klus wel iets uitdagender. Behang op het plafond ziet er vaak enorm tof uit en je kunt eindeloos variëren met printjes, kleuren en texturen. Voornamelijk patronen staan erg mooi, zo kun je wat beweging in de ruimte aanbrengen, zonder erg veel toe te moeten voegen in de kamer.