5-S Webgids
Image default
Tuin en buitenleven

5 tips om te overleven in de natuur

Je staat er wellicht niet altijd  bij stil, maar de kans is altijd aanwezig dat je tijdens een avontuurlijke vakantie onverhoopt verdwaald raakt. Bijvoorbeeld als je de groep kwijt raakt tijdens een wandeltocht of als je per ongeluk van de route afwijkt in het bos. In dit soort situaties is het belangrijk om te kunnen overleven, zodat je toch nog veilig thuis komt. Daarom geven we je in deze blog 5 tips om te overleven in de natuur. Lees snel verder. 

Bespaar nooit op je belangrijke spullen 

Wanneer je ervoor kiest om een avontuurlijke vakantie in te plannen door bijvoorbeeld te gaan hiken, raften, bergbeklimmen of survivallen, is het ontzettend belangrijk om niet te besparen op je spullen. De spullen die je meeneemt moeten namelijk van goede kwaliteit zijn. Als je tijdens een ontspannen zomervakantie een goedkope zwembroek meeneemt, heeft dat niet dezelfde gevolgen als dat je een slechte bivakzak meeneemt tijdens je survival. Wanneer deze namelijk niet kwalitatief goed is wordt je slaapzak erg nat. Vooral wanneer je verplicht bent om in de natuur te overleven, is het natuurlijk wel zo fijn als je in ieder geval warm kunt liggen. 

Drinkwater vinden 

In tegenstelling tot voedsel, kan je lichaam maar kort zonder drinken. Het volwassen lichaam bestaat namelijk voor zo’n 60 tot 65 procent uit water. Daarom is het ook niet zo heel raar dat we water nodig hebben om goed te kunnen functioneren. Hoe lang je precies zonder kunt, verschilt natuurlijk per persoon. Het vinden van drinkwater is dan ook een van de belangrijkste survival lessen. Onthoud dat water dat stroomt beter is dan stilstaand water en dat je water niet zomaar kunt drinken. Het is veiliger als je het kookt en filters met je kleren (als je geen waterfilter bij je hebt). 

Vuur maken 

Het is natuurlijk heel leuk en aardig dat we vertellen dat je water moet koken, maar daarvoor moet je natuurlijk wel vuur hebben. Als je op een plek bent waar de temperatuur erg laag is, is het belangrijk om jezelf droog en warm te houden. Daarnaast kun je met vuur ook een hoop vuile bacteriën doden. Zorg er daarom voor dat je altijd een doosje lucifers of een aantal aanstekers bij je hebt. 

Bescherm jezelf!

Ben je verdwaald en weet je niet meer waar je bent midden in de natuur? Dan is het ontzettend belangrijk om jezelf te beschermen. Vooral in koude, natte omgevingen is het fijn om je beschermd te voelen. Zoek daarom een boom op waarvan de takken erg laag hangen of verzamel grote takken met bladeren en bouw een hut om een boomstam heen. Als het koud is kun je het beste alles gebruiken wat je kunt vinden aan takken en bladeren om een dichte schuilplaats te maken. 

EHBO

Tot slot is het ontzettend belangrijk om een EHBO-cursus te volgen. Dit kun je natuurlijk niet meer doen wanneer het je overkomt, dus zorg ervoor dat je jezelf vandaag nog inschrijft voor een EHBO-cursus! 

Een EHBO (Eerste Hulp Bij Ongevallen) cursus is een opleiding waarbij deelnemers leren hoe ze moeten handelen in geval van een noodsituatie of ongeval. Tijdens de cursus leren deelnemers hoe ze eerste hulp kunnen verlenen aan mensen die gewond zijn of ziek zijn geworden, en hoe ze snel en effectief kunnen reageren in geval van een noodsituatie.

EHBO cursussen zijn vaak gericht op het leren van vaardigheden die in de eerste minuten van een noodsituatie kunnen worden toegepast. Dit kan onder andere omvatten het geven van reanimatie, het stabiliseren van een nek of rug, het verminderen van bloedingen, of het verlenen van hulp bij verstikking.