5-S Webgids
Tuin en buitenleven

Recyclen van een laagwaardige kunststof beschoeiing werkt niet!

Recyclen van een laagwaardige kunststof beschoeiing werkt niet!

Een nadeel van het gebruik van gemixte kunststoffen in oeverbescherming is dat het moeilijker kan zijn om deze materialen te recyclen en te hergebruiken aan het einde van de levensduur van de beschoeiing. Wanneer verschillende soorten kunststoffen worden gemengd in een kunststof beschoeiing, kan het lastig zijn om deze te scheiden en te sorteren, wat het recyclingproces bemoeilijkt. Bovendien kunnen sommige kunststoffen giftige stoffen bevatten of in contact komen met schadelijke stoffen tijdens hun levensduur, wat kan leiden tot problemen bij de verwerking en recycling van het materiaal. Het is belangrijk om te weten welke soorten kunststof in de beschoeiing worden gebruikt en welke additieven of chemicaliën deze kunnen bevatten.

Het gebruik van gemixte kunststoffen in een beschoeiing kan ook leiden tot inconsistenties in de kwaliteit en duurzaamheid van het materiaal. Door verschillende soorten kunststoffen te combineren, kan de sterkte en flexibiliteit van de beschoeiing variëren, wat kan leiden tot problemen met scheuren, barsten of vervorming van de beschoeiing. Het is daarom belangrijk om bij het ontwerp en de productie van een kunststof beschoeiing te kiezen voor hoogwaardige en goed gesorteerde kunststofmaterialen die gemakkelijk kunnen worden gerecycled en opnieuw kunnen worden gebruikt. Dit kan bijdragen aan een duurzamer en milieuvriendelijker gebruik van kunststofmaterialen.

Over het algemeen omvat het recyclingproces van kunststof beschoeiingen de volgende stappen:

  • Inzamelen en sorteren: Gebruikte kunststof beschoeiingen worden ingezameld en gesorteerd op basis van het type kunststof.
  • Reinigen en vermalen: De beschoeiingen worden vervolgens gereinigd om vuil en verontreinigingen te verwijderen en vervolgens vermalen tot kleine stukjes, ook wel flakes genoemd.
  • Smelten en extruderen: De flakes worden vervolgens gesmolten en geëxtrudeerd tot nieuwe kunststofproducten, zoals bijvoorbeeld palen, planken, of nieuwe beschoeiingplanken.
  • Kwaliteitscontrole: Nieuwe kunststofproducten worden gecontroleerd op kwaliteit en duurzaamheid voordat ze op de markt worden gebracht.

 

https://hipgroen.nl/