5-S Webgids
Woning en Tuin

Aan tafel: het belangrijkste meubel van het huis

De tafel is zonder twijfel het belangrijkste meubelstuk in elk huishouden en elke plek waar mensen samenkomen. Het is een plek van verbinding, waar we plaatsnemen om een gesprek aan te gaan, nader tot elkaar te komen en samen een maaltijd te delen. We vinden ze dan ook veelal terug in gemeenschappelijke ruimtes, binnenshuis kunnen dat de woonkamer en de eetkamer zijn, maar ook bijvoorbeeld de keuken is een populaire plek om er een te plaatsen. Ook in publieke plaatsen heeft de tafel een verbindende functie, zoals het geval is voor buurttafels of leestafels, waar mensen gezamenlijk aan plaatsnemen om de krant te lezen of even bij te praten met mensen uit de buurt. Voor wie zich oriënteert op de aankoop is het goed om even stil te staan, of te zitten, bij de belangrijke plaats die dit meubel inneemt in ons dagelijks leven. Daarom vertellen we je in dit artikel graag alles dat je moet weten voordat je overgaat tot de aankoop van een tafel. 

De verschillende gebruiken van tafels

Het bekendste voorbeeld van een tafel is zonder twijfel die in de eetkamer, ook wel de eetkamertafel of eettafel genoemd. Elke dag weer verzamelen vrienden en families zich om de eettafel om samen een maaltijd te delen en de afgelopen dag door te spreken met elkaar. Maar naast de eettafel zijn er nog vele andere voorbeelden die een belangrijke rol spelen in ons leven. Zo kennen we naast de eetkamertafel ook de salontafel, de bureautafel, de werktafel en het bijzettafeltje. Al deze varianten zijn bij uitstek voorbeelden van de functionele waarde van dit meubel. We gebruiken ze om aan samen te komen, aan te werken, of iets naast ons neer te zetten. Het functionele aspect van een tafel zorgt ervoor dat we bepaalde eisen stellen aan hoe zij gebouwd is. Zo is het natuurlijk van belang dat ze een handige hoogte en andere afmetingen heeft. Vooral belangrijk is het dat zij stevig zijn. 

Een tafel in vele vormen

Het klassieke beeld van een tafel is een langwerpige plank met vier poten. Dit voorbeeld toont hoe dit meubel in al zijn simpelheid zo een belangrijke rol in ons leven in heeft kunnen nemen. Je hebt immers maar weinig materialen en gereedschappen nodig om er een te kunnen fabriceren. Tegenwoordig zijn tafels echter verkrijgbaar in allerlei vormen. Rechthoekig, vierkant, rond en ovaal, zijn voorbeelden van veelvoorkomende vormen.

De verschillende materialen

Als het aankomt op het maken van een tafel is hout het meest gebruikelijke materiaal. Binnen de keuze voor hout zijn er nog talrijke mogelijkheden voor variatie. Verschillende soorten hout hebben weer verschillende soorten eigenschappen, zowel qua uiterlijk als qua functionaliteit. Voorbeelden van soorten hout waarvan ze doorgaans gemaakt kunnen worden zijn eikenhout, hardhout, maar bijvoorbeeld ook teak of zelfs mangohout. Natuurlijk zijn er tegenwoordig ook vele varianten beschikbaar die gemaakt zijn van andere materialen. Metaal, plastic en natuursteen zoals marmer zijn hier goede voorbeelden van.