Archeologisch bureauonderzoek, wat kan ik verwachten?
5-s-1

Wanneer u een kavel koopt om bijvoorbeeld een huis of kantoor op te bouwen, is het soms nodig om een archeologisch bureauonderzoek uit te laten voeren. Toch is zo’n archeologisch onderzoek niet voor iedereen die een kavel gaat kopen al bekend en daarom gaan we in deze tekst inzoomen op het onderzoek. Zo kijken we bijvoorbeeld naar de verschillende redenen waarom dit onderzoek uitgevoerd wordt en kijken we naar de manieren waarop dit gebeurt. Vervolgens kijken we naar de verschillende opties die u heeft om contact op te nemen met een archeologisch bureauonderzoek zodat u snel het onderzoek uit kan laten voeren.

 

Wat is een archeologisch onderzoek en waarom wordt dit gedaan?

Eerst gaan we kijken wat dit nou precies is en waarom het nodig is. In de grond waar we dagelijks over lopen, kunnen namelijk nog steeds archeologische resten liggen. Voorwerpen uit de middeleeuwen of tijdperken die nog langer geleden zijn en het is natuurlijk ontzettend jammer als deze verloren gaan. De voorwerpen kunnen er namelijk voor zorgen dat we de geschiedenis veel beter leren begrijpen en dat is belangrijk. De vondsten zijn ook nog eens een hoop geld waard en daarom moeten deze gevonden worden. Toch hoeft niet iedereen die een kavel aankoopt deze test uit te laten voeren. Dat heeft te maken met het feit dat het ook kan dat er al eens eerder een test is uitgevoerd. U hoeft natuurlijk niet de eerste persoon te zijn die dit kavel aankoopt en wellicht heeft de persoon die er voor u gebruik van maakte al eens een test laten uitvoeren. Ook kan het zijn dat uw bouw- en graafwerkzaamheden maar tot een bepaalde diepte gaan. Ook op dat moment hoeft u dus geen onderzoek uit te laten voeren om te kijken of er archeologische resten zijn.

 

Wat houdt het onderzoek in?

Tijdens het onderzoek is het dus van belang of er gekeken wordt of er eventueel archeologische vondsten gedaan kunnen worden op de plek waar u wilt bouwen. Het is dan dus belangrijk om te weten of de kans aanwezig is dat er vondsten onder de grond liggen. Hiervoor wordt geboord in de grond en wordt gekeken of er resten gevonden worden. Wanneer deze resten gevonden worden, is de kans ook groot dat er vondsten gedaan kunnen worden. De volgende stap zal dan ook zijn om de plek open te graven en eventueel de archeologische vondsten eruit te halen. Wanneer dat gebeurt is, staat het u vrij om te graven en te bouwen op de plek die u gekocht heeft.

 

Contact opnemen met een archeologisch onderzoeksbureau

Wanneer u een bestemmingsplan opvraagt bij de gemeente, kan het dus zijn dat u een verzoek krijgt om een bureauonderzoek uit te laten voeren. Op dat moment is het handig voor u om contact op te nemen met het bedrijf. Bijvoorbeeld via de volgende link: Archeologisch onderzoek. Op deze site vindt u daarnaast meer informatie over de werkzaamheden die het bureau allemaal voor u kunnen uitvoeren. Ook vindt u op deze site de mogelijkheid om contact op te nemen. Op die manier kunt u zich verblijven informeren over wat het onderzoek precies inhoudt en waarom het belangrijk is dat het onderzoek uitgevoerd wordt. Daarnaast kunt u een afspraak maken om het onderzoek uit te laten voeren.

 

https://transect.nl/

About