5-S Webgids
Image default
Bedrijven

De geschiedenis van de kerstboom

De kerstboom is voor ons Nederlanders een waar begrip. Ieder jaar versieren wij massaal de kerstboom en laten deze ongeveer twee weken in het huis staan. Toch blijft het een rare festiviteit, om een kerstboom te plaatsen. In dit artikel vind je de reden voor het gebruik van de kerstboom, en hoe dit uiteindelijk bij ons ook heeft plaats gevonden.

 

De versierde kerstboom wordt tegenwoordig altijd geassocieerd aan kerstmis. De boom is er immers zelf naar vernoemd. Kerstmis is een Christelijk feest, waarbij gevierd wordt dat Jezus is geboren. Het kerstfeest duurt in totaal ongeveer anderhalve week, dit hangt er wel af hoe je het zelf viert. De kerstboom zoals wij het vieren met kerstmis, is feestelijk versierd. Dit door middel van slingers, kerstballen en lampjes.

 

Deze versieringen zijn er niet altijd geweest. De eerste kerstboom dateert vanaf de middeleeuwen, en wordt voor het eerst gebruikt door Germaanse stammen. Deze stammen gebruikten de kerstboom in de winter om te verbranden tegen de kou. De kerstboom moest binnen te komen staan, omdat hij anders niet meer brandbaar zou zijn. Dit zorgde ervoor dat de kerstboom steeds meer naar binnenkwam. Deze kerstboom werd verbrand op de koudste dagen van de winter.

 

De kerstboom die in het huis te vinden was werd steeds meer een begrip, dat geassocieerd werd met de winter. De kerstboom werd daarom steeds meer gezien als een onderdeel van de strenge winter. Dit werd overgenomen door andere stammen, en werd op een gegeven moment zelfs versierd. Dit gebeurde als een soort opening van de winter. Dit verspreidde zich al snel over de rest van Europa. Hoe de kerstboom zijn weg heeft gevonden bij het kerstfeest is nog onduidelijk.

 

Het enige verschil met vroeger is dat de kerstboom vele malen makkelijker is te verkrijgen. Waar je vroeger de bossen in moest, kan je de je nu een complete kerstboom bestellen. Je kan tegenwoordig zelfs een kunstkerstboom kopen.

https://www.xmasdeco.com