5-S Webgids
Image default
Sport

De meest bijzondere voetbalshirts ooit

Voetbalshirts zijn er in allerlei kleuren en maten. De echte voetballiefhebbers zijn elk seizoen druk met de nieuwe voetbalshirts van clubs. Hoe gaan ze eruit zien en vind ik ze mooi of niet mooi? In de voetbalwereld zijn al heel veel voetbalshirts uitgebracht van mooie tot lelijke en van standaard voetbalshirts tot hele bijzondere voetbalshirts. Ben jij benieuwd naar bijzondere voetbalshirts van vroeger? Lees dan snel verder!

We trappen af met een voetbalshirt welke je misschien nog wel kent van twee jaar geleden. In het seizoen 2018 – 2019 kwam het nationale elftal van Nigeria met een wel heel opvallend voetbalshirt. Het voetbalshirt was zo bijzonder dat mensen in de rij stonden om het shirt te bemachtigen. Het voetbalshirt werd in de per-order fase al meer dan 3.000.000 keer besteld. Toen het shirt gelanceerd werd stonden er wachtrijen van honderden meters lang bij Nike Town in London. Iedereen wilde het voetbalshirt hebben. De gehele kledingcollectie van het jaar 2018-2019 werd een daverend succes! Het werd zelfs gedragen door mensen in hun vrije tijd. 

Het ontwerp van het voetbalshirt is gebaseerd op het WK van 1994 in Amerika. Het Wereld Kampioenschap van 1994 was de eerste keer dar Nigeria deelnam aan een WK. Nigeria werd hier uiteindelijk uitgeschakeld door de latere Wereld Kampioen Italië.

Dan gaan we nu een Wereld Kampioenschap verder, namelijk het WK van 1998. Dit was natuurlijk het toernooi van Dennis Bergkamp en Jack van Gelder. Nederland zat in de poule bij België (0-0), Zuid-Korea (5-0) en Mexico (2-2).

Mexico speelde dit Wereld Kampioenschap in opvallende voetbalshirts. In de jaren ’90 kwam er namelijk een hele nieuwe trend. De trend was veel kleuren en opvallende prints. In de print van het Mexicaanse elftal waren veel invloeden van Mexico te zien op het voetbalshirt. Zo ook een groot Azteken-hoofd.

We sluiten af met een wel heel bijzonder voetbalshirt. Eigenlijk kan je het geen shirt noemen. We hebben het hier over het voetbalshirt van Kameroen op de Afrika Cup in 2002. De Afrika Cup vond in dat jaar plaats in Mali, het was hier bloedheet. Door de hitte heeft Kameroen in samenwerking met PUMA een wel heel bijzonder voetbalshirt gelanceerd. Het voetbalshirt van Kameroen had namelijk geen mouwen. 

Met dit voetbalshirt won Kameroen de Afrika Cup, nadat er gewonnen werd van Senegal na penalty’s. Veel mensen vonden dat het team van Kameroen niet meer op een voetbalteam leek, maar op een basketbalteam. Kameroen wilden tijdens het WK wat later in het jaar werd gespeeld in Zuid-Korea en Japan weer spelen in dezelfde voetbalshirts. Uiteindelijk mocht dit niet van de FIFA. Ze werden in de groepsfase al uitgeschakeld.