5-S Webgids
Image default
Zakelijk

De noodzaak van OR training

 

Bijna elke onderneming heeft er wel een: een ondernemingsraad, ook wel kortweg OR genoemd. De OR is een uitermate belangrijk orgaan in een onderneming of bedrijf, omdat dit de plek is waar werknemers, managers en werkgevers samenkomen om hun vragen, opmerkingen, problemen en uitdagingen te adresseren en samen op te lossen. Het spreekt echter voor zich dat niet iedereen binnen de ondernemingsraad daar bij aanvang dezelfde kennis, vaardigheden en ervaring in heeft. Daarom is het van belang de OR-leden binnen een organisatie, onderneming of bedrijf een OR training aan te bieden.

Wat biedt een OR training?

Een OR training kan verschillende doelen en invalshoeken hebben. Een OR-lid heeft immers veel te leren en kan veel verschillende vaardigheden goed gebruiken. Zo is het belangrijk dat OR-leden goed kunnen communiceren – niet alleen onderling, maar ook met de achterban en de rest van het bedrijf of de onderneming. Verder kun je de volgende zaken verwachten in een OR training:

  • Timemanagement
  • Communicatietheorie en –vaardigheden
  • Recht
  • Psychologie
  • Organisatiekunde
  • Effectief en efficiënt vergaderen
  • Onderhandelen
  • Samenwerking en medezeggenschap

Alles is te leren

De idee van een ondernemingsraad is dat mensen uit alle delen van een bedrijf of organisatie mee kunnen denken en dat verschillende lagen van het bedrijf worden gerepresenteerd tijdens de vergaderingen. Dit betekent dat mensen van allerlei verschillende achtergronden en opleidingsniveaus bij elkaar aan één vergadertafel zitten. Zij moeten samen tot oplossingen zien te komen. Hiervoor zijn bepaalde vaardigheden nodig, zowel op het gebied van communicatie, als op het gebied van vergaderen, overleg, inzicht in het functioneren van een bedrijf, et cetera. Een OR training zorgt ervoor dat alle medewerkers op zijn minst de basisvaardigheden hebben om te functioneren in zo’n diverse context met zulke belangrijke verantwoordelijkheden. Opgeleide OR-leden zorgen voor een effectiever en efficiënter functionerende ondernemingsraad.

http://www.academy4-or.nl/or-trainingen/