5-S Webgids
Woning en Tuin

De verschillende soorten parketlijm

Er is een enorm aanbod aan parketlijm op de markt. Iedere parketlijm heeft zijn eigen toepassing en voordelen. Zo heb je bijvoorbeeld polymeerlijm, 2-componenten PU-lijm en dispersielijm. Polymeerlijm blijft na gebruik elastisch. Dit komt doordat het een 1-componenten parketlijm is. Hierdoor is deze lijm zeer geschikt voor het verlijmen van multiplank. Naast polymeerlijm kun je ook kiezen voor MS-polymeerlijm. Deze lijmsoort is ideaal voor het verlijmen van alle soorten hout of hardere ondergronden. Je kunt deze lijm gewoon gebruiken in combinatie met vloerverwarming of vloerverkoeling.

2-componenten PU-lijm

Een ijzersterke lijm geschikt voor de moeilijkste verbindingen, is 2-componenten polyurethaanlijm, oftewel PU parketlijm. Deze lijm is enorm krachtig doordat er een reactie ontstaat tussen isocyanaat en alcohol. Uit deze reactie ontstaat een urethaan. De verbinding binnen deze lijm komt tot stand doordat de urethaanverbindingen in de lijm met water uit de lucht reageert. Polyurethaanlijm is ideaal om te gebruiken bij alle verlijmingen waar hoge eisen aan duurzaamheid, temperatuurbestendigheid en waterbestendigheid gesteld worden.

Dispersielijm

Een andere soort parketlijm is dispersielijm. Dit is een lijm met zeer kleine lijmdeeltjes of lijmdruppeltjes die gelijkmatig verspreid worden in een vloeistof. Het mengsel wordt dispersie genoemd. Dispersielijm is ideaal om op smalle stroken, lamelparket, tussenvloeren en niet-vochtgevoelig hout te gebruiken. Als je dispersielijm direct op de ondervloer smeert, is het belangrijk om een voorstrijkmiddel en een vochtscherm te gebruiken. Heb je een anhydriet ondervloer? Dan is het belangrijk dat de vloer eerst geschuurd en gestofzuigd wordt. Vervolgens kun je de vloer voorstrijken en een vochtscherm aanbrengen.

https://www.lijmshop.be