5-S Webgids
Image default
Financieel

Doorlopend krediet aanvragen

Bij een doorlopend krediet kunt u geld opnemen wanneer en hoeveel u wilt tot aan de afgesproken kredietlimiet. Dit kan alleen in de eerste 36 maanden van een Doorlopend krediet, daarna moet u verplicht aflossen om binnen de maximale looptijd van 180 maanden te blijven. U betaalt alleen rente over het opgenomen bedrag.

Dit in tegenstelling tot een Persoonlijke lening waar u rente betaald over het volledige leenbedrag. Daarnaast kunt u bij een Doorlopend krediet altijd boetevrij aflossen. Een geldverstrekker mag geen extra kosten in rekening brengen voor het eerder aflossen van uw Doorlopend krediet.

Wat zijn de nadelen van een doorlopend krediet?

Er zijn ook nadelen van het afsluiten van een doorlopend krediet. Het rentepercentage van een doorlopend krediet staat niet vast. Dit betekent dat de rente tijdens de looptijd van een doorlopend krediet kan stijgen of dalen. Als de rente stijgt, stijgen de totale kosten van een Doorlopend krediet mee.

Dit betekent dat een Doorlopend krediet duurder wordt. Daarnaast biedt de flexibiliteit van een Doorlopend krediet ook risico’s. Het is verleidelijk om bij tekortkomingen of financiële tegenvallers geld op te nemen van het Doorlopend krediet. Hierdoor worden de kosten voor een Doorlopend krediet hoger en de looptijd langer. Om dit te voorkomen, is er per 1 mei 2019 een VFN- gedragscode geïntroduceerd. Volgens deze gedragscode mag alleen in de eerste 36 maanden vrij geld opgenomen worden tot aan de kredietlimiet. Daarna moet er verplicht worden afgelost om binnen de maximale looptijd van 180 maanden te blijven.

Waar kunt u een doorlopend krediet aanvragen?

Een Doorlopend krediet kunt u aanvragen via uw bank, een kredietverstrekker of een financieel tussenpersoon. Een Doorlopend krediet kunt u in Nederland aanvragen vanaf 21 jaar tot ongeveer 64 jaar. Bij een aantal banken en kredietverstrekkers kunt u direct online een offerte voor een Doorlopend krediet aanvragen.

Echter, u bepaalt dan wel zelf of een Doorlopend krediet in uw situatie en bij uw leendoel past. Wilt u liever worden geadviseerd voordat u een Doorlopend krediet afsluit? Dan kunt u zich laten adviseren door een financieel tussenpersoon. Een tussenpersoon houdt rekening met uw persoonlijke en financiële situatie en kan u adviseren of een Doorlopend krediet in uw situatie en leendoel past.

Let op! Geld lenen kost geld.

https://www.directa.nl/doorlopend-krediet