5-S Webgids
Image default
Kinderen

Een kinderfiets kopen: Waar moet je op letten?

In Nederland is het vrij gebruikelijk om voor een kind een fiets te hebben. Dit is handig, omdat het kind dan zelf op de fiets naar school kan, naar vriendjes of vriendinnetjes kunnen fietsen en omdat het een vaardigheid is die je niet zo maar leert.

Het is dus goed om bij het leren fietsen een kinderfiets als basis te gebruiken. Als je een kinderfiets gaat kopen, zijn er een aantal dingen waarvan het belangrijk is dat je ze in gedachten houdt.

De grootte van de fiets

Ten eerste is het heel belangrijk om te kijken naar de maat van de fiets. Een kinderfiets is te verkrijgen in verschillende maten die passen bij de leeftijd van het kind, maar het verschilt natuurlijk per kind hoe groot deze is en of deze fiets dan past. Zo zijn er bijvoorbeeld jongensfietsen van 10 inch tot jongensfietsen van 26 inch en meisjesfietsen van 10 inch tot 26 inch

Het is dus goed om je kind mee te nemen naar het uitzoeken van een fiets zodat je zeker weet dat je kind op de fiets zal passen. Als het zadel in de laagste stand staat, moet het kind met de voeten plat op de grond kunnen staan. Dit is een simpel trucje dat prima werkt om te kijken of de fiets goed is voor het kind. Ook is de stuurbreedte belangrijk, omdat het kind goed bij de handvaten van het stuur moet kunnen zonder dat dit vervelend aan voelt.

Zijwieltjes

Het is verder belangrijk dat er op de fiets zijwieltjes kunnen worden bevestigd. Dit is meestal het geval bij kinderfietsen, maar het is goed om dit toch even te controleren. Het kind kan namelijk niet direct op een gewone fiets fietsen, dus het is goed om eerst het kind een tijdje te laten fietsen met zijwieltjes. Deze kunnen na genoeg oefening worden verwijderd van de fiets. Op deze manier hoef je niet 2 aparte fietsen te kopen, dus zijwieltjes zijn erg prettig en ook gangbaar onder Nederlandse kinderen. Vervolgens is het ook goed om te kijken naar wat het kind zelf mooi vindt, dus welke kleur en welk design. Er is genoeg keuze in kinderfietsen om het kind zelf ook inspraak te laten hebben.

 

http://www.kinderfietsenwinkel.be