5-S Webgids
Image default
Banen en opleidingen

Goede Balans Vinden Tussen Werk En Dagelijks Leven

Goede balans te vinden tussen werk en dagelijks leven

Het vinden van een evenwicht tussen werk en het dagelijks leven is een zeer populair onderwerp, vooral voor startende werkgevers. Omdat dit “evenwicht vinden” vaak moeilijker is dan eerder werd aangenomen.

Om een goed evenwicht te vinden, is het daarom bijzonder belangrijk, of u nu werkgever of werknemer bent, om niet te overwerken. Deze houding kan zeer snel leiden tot een verhoogd stressniveau en heeft uiteindelijk geen positief effect op uw lichaam of het bedrijf.

Probeer dus een balans te creëren die je helpt je te focussen op zowel je werk als je privéleven. Maar als dit soms moeilijk voor je is, kunnen de volgende vijf tactieken je helpen.

Neem de tijd in de ochtend….

Vooral als u manager van een bedrijf bent of als werknemer in een gerespecteerde positie werkt, is het soms niet eenvoudig om werk te verbergen. Vooral thuis denken veel mensen nog steeds na over hun werk en denken ze na over wat ze de volgende dag niet hoeven te vergeten. Of welke data in acht moeten worden genomen. Het werk bepaalt dus het hele dagelijkse leven! 

Het feit dat voldoende slaap daarom zeer belangrijk en noodzakelijk is om de volgende werkdag te overleven, wordt vaak genegeerd. Integendeel, velen werken nog steeds tot laat in de nacht met computers en mobiele telefoons binnen handbereik. Gezonde slaap kan men dat niet noemen, zeker niet als de elektronische apparaten nog in bed liggen.

24 uur per dag, 24 uur per dag beschikbaar en de beste manier om de volgende dag aan het werk te gaan is vooral vroeg. Veel mensen kiezen voor deze benadering, maar ik raad het niet noodzakelijkerwijs aan. Het zou beter zijn als u uw werkdag langzaam begon. Geef jezelf een paar minuten voordat de stress je terugbetaalt. Trakteer uzelf op een kopje koffie, ontbijt en geef uzelf een paar minuten de tijd om de krant te lezen. Je zult zien dat als je dit ritueel vaker herhaalt, je de dag veel gemotiveerder en ontspannener zult beginnen.

Vergeet uw vakantie niet

Om een perfecte balans te creëren tussen uw werk en het dagelijks leven, moet u uw vakantie niet op de lange baan schuiven. Want vakantie heeft niet alleen het positieve neveneffect dat u aanzienlijk meer ontspannen bent, maar helpt ook dat u uw werk nog steeds vanuit een ander perspectief ziet. Ver weg van de stress van het dagelijks leven, heeft u de mogelijkheid om na te denken over nieuwe individuele oplossingen voor bepaalde problemen.

Na een vakantie bent u niet alleen creatiever, maar heeft u ook veel betere ideeën over uw werk. Dit komt niet alleen u persoonlijk ten goede, maar ook het bedrijf waar u voor werkt. Zelfs als je vaak onder stress staat en het werk je uitdaagt, heeft een beetje rust nog nooit iemand pijn gedaan.

Vertrouw op uw medewerkers / collega’s 

Een andere manier om een balans te creëren is een goede basis van vertrouwen naar uw medewerkers / collega’s toe. Alleen als je echt op deze mensen kunt vertrouwen, heb je de mogelijkheid om na het werk uit te schakelen en je met een helder hoofd op je privéleven te concentreren.

Als u de juiste medewerkers/collega’s hebt gevonden, is het ook veel gemakkelijker voor u om een dagje vrij te nemen, omdat u weet dat het werk correct en snel zal worden uitgevoerd. Vooral voor medewerkers die taken kunnen overdragen aan gewetensvolle collega’s betekent dit een aanzienlijke opluchting. Hoewel veel “workaholics” het vaak moeilijk zullen vinden om taken te delegeren, weet u dat uw werk in goede handen is.

Mensen die uw medewerkers/collega’s niet vertrouwen, doen het werk uiteindelijk zelf. De kans voor een groeiend bedrijf wordt dus gemist, omdat niemand een bedrijf alleen kan runnen. Dit proces vereist een goed team en betrouwbare medewerkers.

Minimaliseer uw activiteiten buiten uw werkplek

Ook al ben je een drukbezet persoon en werk je graag op verschillende activiteiten en in verschillende groepen, is het een goed idee om je verantwoordelijkheden buiten je werk tot een minimum te beperken. Want alleen als je ook een paar minuten voor jezelf kunt werken, heb je de mogelijkheid om een balans te vinden. Denk er altijd aan dat je geen dingen opgeeft, maar meer tijd vrijmaakt voor jezelf en je familie.

In het algemeen kun je ook zeggen dat met minder activiteiten het algemene stressniveau wordt verlaagd en je dus veel meer ontspannen van je avond kunt genieten. We zijn ons er allemaal van bewust dat werkdagen af en toe stressvol kunnen zijn, maar te veel werk op en buiten het thuiswerk heeft vaak negatieve gevolgen voor u en uw gezin, wat vermeden moet worden. 

Maak een planning voor jezelf

Een ander advies voor de perfecte balans is het maken van een schema. Ook al klinkt dit advies in eerste instantie een beetje contraproductief, het is nog steeds zeer effectief. Want alleen als je ook een heel concreet tijdschema hebt, kun je je tijd verdelen. Aan de andere kant kan het gebeuren dat je te veel tijd verspilt aan zinloze dingen en in de problemen komt.

Daarom wordt aanbevolen dat iedereen een bepaald tijdschema opstelt, rekening houdend met zowel zijn werk als de taken die hij/zij buiten zijn werk wil uitvoeren. Het opstellen van een schema gaat vandaag heel snel. Vooral populair zijn de zogenaamde planningsapps waar u uw dagelijkse afspraken individueel kunt invoeren. Dit is snel en gemakkelijk.

https://www.thuiswerkeninpakwerk.nl/