5-S Webgids
Image default
Mode en Kleding

Goede werkschoenen zijn er om je voeten te beschermen.

Het lijkt logisch, maar er zijn vele redenen om goede werkschoenen of laarzen te dragen op de werkplek. Ze zijn een eerste vereiste in je werkkleding kast en zijn een praktische, betaalbare manier om letselschade te voorkomen. Ze doen je voetgezondheid behouden tijdens het werken in zware omstandigheden. Vanwege gezondheids- en veiligheidsvoorschriften zijn volgens de Arbowet praktisch alle industrieën tegenwoordig verplicht hun personeel op de juiste manier te voorzien van beschermend schoeisel, dit om ongevallen en schadeclaims te voorkomen.

Dit betekent ook dat je als zelfstandige ondernemer in de bouw aan deze eisen moet voldoen. Daarom zijn er om bouwplaatsen te betreden regels in het leven geroepen, zoals het dragen van beschermende kleding, werkschoenen, gelaatsmasker, helm, enzovoorts. Net zo als het persoonlijk beschikken over een VCA-certificaat is ook een vereiste, zodat de werknemer op de hoogte is van alle veiligheidsregels. Zonder dit certificaat heeft de werknemer geen toegang tot de werkplaats.

Goede werkschoenen hoeven niet lelijk te zijn.

Veiligheidsschoenen zijn over het algemeen niet de meest glamoureuze schoenen om te dragen tijdens het werk, maar daarentegen zijn ze ook niet ontwikkeld om over de ‘catwalk’ te lopen. Ze zijn er in verschillende uitvoeringen, maar iedereen is het er wel over eens dat het niet de lichtste schoenen zijn om te dragen. Ze zijn er ook niet om netjes voor de dag te komen, maar voor het behoud van je gezondheid, niet alleen voor je voeten, ook voor je algehele gezondheid.

Ze zorgen voor een goede steun om toekomstige rugklachten te voorkomen. Het dragen van schoenen van inferieure kwaliteit zul je productiviteit op het werk beïnvloeden. Dit zijn waarschijnlijk een van de meest overtuigende motieven waarom het dragen van goede werkschoen zo belangrijk is. Ze beschermen je tenen als er een zwaar object op je voet valt, je voeten tegen het trappen in spijkers, oliebestendige zool en anti slip tegen het uitglijden zijn een greep uit de vele veiligheidseisen van werkschoenen.

Ze bieden een goede ondersteuning.

Veiligheidsschoenen zijn over het algemeen zwaar, maar ze zijn het juiste middel als het gaat om het ondersteunen van de correcte werkhouding. Omdat werknemers vaak lang in dezelfde houding moeten staan, zorgen dit soort schoenen voor een goede ondersteuning. Voor iedere branche is er wel de juiste werkschoen te vinden. Zo zullen uitvoerders en opzichters zich comfortabeler voelen en voldoende hebben aan lage werkschoenen.

Terwijl werknemers die meer fysiek werk verrichten meer baat hebben met een hoge werkschoen, zodat er minder kan is op dat rotzooi in de schoen komt. Lasser zullen meer baat hebben bij het dragen van laslaarzen door de vonkenregen bij het lassen, hebben ze liever werkschoenen dan zijn deze ook verkrijgbaar met speciale leren slabben om de veters af te dekken. Een goede werkschoen heeft een goede beschermende zool tegen het trappen in spijkers.

Dit kan bestaan uit een anti-penetrerende metalen zool. Voor mensen die bezig zijn met wegwerkzaamheden in het asfalt, is dit niet de meest ideale werkschoen. Ze geven meer de voorkeur aan een werkschoen met vlakke zool ‒ dit om zo min mogelijk het warme asfalt te beschadigen en afdrukken achter te laten ‒ zonder metalen bescherming om hittegeleiding zoveel mogelijk tegen te gaan. Hiermee geven we aan dat er voor iedere werkbranche of het nu bouw-, keuken-, of fabriekspersoneel is, er wel een juiste werkschoen bestaat.

Werkschoenen zijn er in verschillende veiligheidsklassen.

Hiervoor gebruiken we een S-codering wat staat voor safety. Deze coderingen bestaan volgens de EN ISO 20345 uit vier klassen en zijn:

  • SB- Safety-basic schoen met beschermende neus tegen vallende voorwerpen.
  • S1- Beschermende neus, gesloten hiel, antistatisch eigenschappen, energie-absorberende hak. Geschikt voor droge werkomstandigheden.
  • S2- Met als aanvulling op S1, een waterdichte schacht tot 60 minuten. Geschikt voor een natte werkomgeving.
  • S3- Met als aanvulling op S2, een penetratie bestendige zool tegen scherpe voorwerpen.

Het vinden van de juiste werkschoenen waarvan je wilt dat ze langer dan drie maanden meegaan, is eenvoudig als je gaat voor kwaliteitsschoenen en ze daarna goed verzorgt. Niemand wil veel uitgeven aan een paar werkschoenen, maar er kleven veel nadelen aan goedkoop. Daarom is het beter om elke 6-12 maanden een goed paar werkschoenen van kwaliteit te kopen. Deze werkschoenen vindt u bij CDM Bedrijfskleding. Verleng de levensduur van je werkschoen door ze vijf min. per week af te borstelen en in te smeren met daarvoor speciaal ledervet voor werkschoenen. Werkschoenen behoren tot je persoonlijke beschermings- middelen(PBM’s), een goede bescherming voorkomt een hoop ongemak op de werkvloer voor zowel werknemer als werkgever.

 

https://www.cdm-bedrijfskleding.nl/werkschoenen